Surinaamse politieke partijen presenteren toekomstvisies in Den Haag

vhp nieuwspoort

In perscentrum Nieuwspoort in Den Haag vond donderdagavond een bijzonder verkiezingsdebat plaats, waar acht Surinaamse politieke partijen zich presenteerden in aanloop naar de verkiezingen van 25 mei 2025.

Vertegenwoordigers van de VHP, ABOP, NPS, BEP, PL, DA’91, A20 en OPTSU gingen met elkaar in debat over onderwerpen zoals buitenlands beleid en diaspora, gezondheidszorg, onderwijs, good governance, de rechtsstaat en de economie. De NDP ontbrak tijdens deze bijeenkomst.

De Vooruitstrevende Hervormingspartij (VHP) werd vertegenwoordigd door Cedric van Samson, kandidaat nummer 8 op de lijst. In zijn bijdrage benadrukte hij het belang van participatie en stelde dat de mens centraal staat in het beleid van de partij.

Volgens Van Samson werkt de VHP aan duurzame structuren, waarbij niet alleen aan de verkiezingen van 2025 wordt gedacht, maar ook aan de lange termijn.

Over de centrale vraag van het debat – of olie en gas een vloek of een zegen zijn voor Suriname – gaf Van Samson aan dat de opbrengsten ten goede moeten komen aan de gehele bevolking.

Hij pleitte voor een model waarbij “royalty’s voor iedereen” gelden, zodat natuurlijke rijkdommen bijdragen aan de bestaanszekerheid van alle Surinamers.

Daarnaast wees de VHP-vertegenwoordiger op investeringen in menselijk kapitaal. Zo zijn er sinds 2022 opleidingen gestart op het gebied van olie en gas, waarvan inmiddels de eerste studenten zijn afgestudeerd.

Jongeren krijgen volgens hem ondersteuning via schuldregelingen, onderwijsfondsen en initiatieven ter bevordering van ondernemerschap.

Ook benadrukte Van Samson het belang van moderne en flexibele wetgeving, om Suriname aantrekkelijk te houden voor investeringen en economische ontwikkeling. “Geen enkele wet mag in steen gebeiteld zijn – behalve die van Mozes,” merkte hij op.

Met betrekking tot buitenlands beleid en de diaspora pleitte Van Samson voor een nauwere betrokkenheid van Surinamers in het buitenland.

Hij wees op hervormingen, zoals aanpassingen in het Burgerlijk Wetboek en versoepelingen in financiële wetgeving, die investeringen vanuit de diaspora veiliger en gemakkelijker moeten maken.

Ook werd samenwerking tussen diaspora en lokale ondernemers als belangrijk speerpunt genoemd om Suriname beter te laten profiteren van internationale kansen.