fbpx
“Surinaamse overheid breekt lokale legkwekers”

GFC NIEUWS- Naar aanleiding van de dreiging tot het verstrekken van een importvergunning voor consumptie-eieren aan een bekende ondernemer, wensen de legkwekers het volgende onder de aandacht te brengen van de consument en ook de overheid.

Het is de legkwekers in de afgelopen 30+ jaren achter ons gelukt om de consument te voorzien van verse lokale eieren zonder enige steun van overheidszijde.

Hiermede hebben de boeren aangetoond volledig zelfvoorzienend te kunnen zijn, ook in periodes van overschotten waarbij er enorme verliezen geleden werden.

Vermeldenswaard is dat er meer periodes van overschotten aanwezig waren dan tekorten waardoor velen noodgewongen hun activiteiten moesten stopzetten.

Er is van overheidswege nimmer enige compensatie geweest naar de boeren toe en door hen ook nooit om gevraagd.

De verliezen werden geaccepteerd als te zijn een onderdeel van het boer/ondernemer zijn in een branche waar de risico’s veel hoger zijn dan in andere non-lifestock branches en daarbij proberend hun bijdrage te leveren aan de gedachte dat Suriname successievelijk de “Caraïbische Voedselschuur” zal kunnen worden.

Thans zijn de productiekosten enorm gestegen door onder meer de alsmaar stijgende koers. Als de prijzen dan een paar maanden in het jaar in het voordeel uitvallen van de boeren, moet zij voldoende opzij zien te zetten voor de langere periode waarbij zaken minder goed gaan.

Denkend en handelend in het voordeel van het voortbestaan van zijn onderneming/kwekerij wordt de boer nu afgestraft.

Samenvattend kunnen de oorzaken van het huidig tekort opgesomd worden als volgt:

– Toegenomen consumptie van eieren door de economische situatie in het land;

– Verminderd aanbod door het uitvallen van boeren die het niet meer zagen;

– Het vroegtijdig sterven van kuikens en kippen;

– Gebrek aan een onafhankelijk kwaliteitscontrole instituut op voer en kuikens waardoor mogelijke zwakte, besmetting, ziekte en sterfte voorkomen zouden kunnen worden. Slechte kwaliteit van voer en of kuikens is al voldoende om de productie te doen dalen of dat die niet goed op gang komt.

Zowel het ministerie van HI&T als LVV zijn in deze verkeerd of onvolledig geïnformeerd van wat er zich afspeelt in het veld.

Bij het bepalen van de prijs gaat 99% van de boeren uit van het concept vraag en aanbod, sinds jaar en dag gehanteerd en in de economie wereldwijd een economische wetmatigheid.

Als door de overheid wordt ingegrepen en er een maximum verkoopprijs wordt vastgesteld wordt er automatisch vanuit gegaan dat er ook een minimumprijs zou volgen, welke helaas is uitgebleven.

Tot slot willen de legkwekers door middel van overleg onderling en in samenwerking met de overheid komen tot een werkbare situatie waarbij de legboer onafhankelijk en volledig zelfvoorzienend de consument kan blijven voorzien van vers lokaal geproduceerd ei.

Meer nieuws

Man ernstig gewond na aanval luipaard

GFC NIEUWS-  Een man liep ernstige verwondingen op na een felle aanval van een luipaard. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen…

129 Covid-testen, 4 positief

GFC NIEUWS- Het voorbije etmaal zijn 4 personen positief getest op Covid-19: in Paramaribo 1 en Wanica 3. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met…

49- jarige gewelddadige dief opgepakt

GFC NIEUWS- De 49-jarige Dharminderpersad C. is op donderdagavond 22 oktober aangehouden door de politie. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen…

Bazo- en BZV-aanvragen via Sozavo

GFC NIEUWS- De regering heeft besloten dat per 15 november alle aanvragen voor de Bazo- en BZV- verzekering bij de afdeling Basiszorg van het ministerie…

Vuilophalers in actie

GFC NIEUWS- Vuilophalers die werkzaamheden verrichten voor het ministerie van Openbare Werken (OW) zijn in actie. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin,…

Onderzoek naar cacaoproductie in Suriname

GFC NIEUWS- Tanja Tijtel en Naomi Venetiaan van het Polytechnic College Suriname hebben voor hun afstudeerproject voor het programma Hoger Laboratorium Onderwijs, samen een onderzoek…

Genti Mangroe nieuwe directeur Jeugdzaken

GFC NIEUWS- Donderdag heeft de ondertekening plaatsgevonden van het protocol van overdracht voor het Directoraat Jeugdzaken van het ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken (AW&J)….

ICJ volgt decemberstrafproces op de voet

GFC NIEUWS- De Internationale Commissie van Juristen (ICJ) zal het 8 decemberstrafproces blijven volgen. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers….

Bazo en BZV-kaarten automatisch verlengd

GFC NIEUWS- De Onderraad Sociaalzekerheidsstelsel heeft besloten dat alle verstrekte en nog te verstrekken Bazo en BZV zorgverzekeringen met een geldigheidsduur tot 31 oktober 2020…

NDP-topper Clairy Linger heengegaan

GFC NIEUWS- NDP-topper Clairy Linger is ingeslapen. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers. Klik op de foto voor meer informatie….

5.192 Covid-positief getest, 5.046 genezen

GFC NIEUWS- In Suriname zijn vanaf 13 maart 5.192 personen besmet geraakt met het coronavirus. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen…

Sanatan Dharmscholen blikken tevreden terug

GFC NIEUWS- De Sanatan Dharmscholen hebben voor het schooljaar 2019/2020 een goed slagingspercentage gerealiseerd. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers….

Wesley Rozenhout nieuwe directeur Grassalco

GFC NIEUWS- Directeur Linus Diko van Grassalco heeft dinsdag overgedragen aan Wesley Rozenhout. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers. Klik…