fbpx

Surinaamse kunst in de VS

GFC NIEUWS- Van 7 Surinaamse kunstenaars, verbonden aan Readytex Art Gallery, is werk opgenomen in een groepsexpositie in de VS: Cultural Encounters: Art of Asian Diasporas in Latin America & The Caribbean, 1945 – Present.
Het is een expositie waar al enkele jaren naartoe gewerkt wordt en Readytex Art Gallery heeft vanaf het begin nauw samengewerkt met de organisatie om de selectie van zeer impactvolle kunstwerken van de participerende Surinaamse kunstenaars te faciliteren en te coördineren.
Vanaf 24 oktober is Cultural Encounters: Art of Asian Diasporas in Latin America & the Caribbean, 1945 – Present open in haar eerste locatie, the Kalamazoo Institute of Arts, Michigan, USA, waar het tot en met 17 januari 2021 te zien is.
De expositie biedt een fascinerende blik op moderne en hedendaagse kunst door middel van een verkenning van migratiestromen vanuit Japan, China, India, en Indonesië, en de artistieke impact op de gastlanden zoals Argentinië, Brazilië, Cuba, Guyana, Jamaica, Panama, Peru, Mexico, Trinidad & Tobago, en Suriname.
De tentoonstelling is geïnspireerd door de permanente collectie van de Organisatie van Amerikaanse Staten | Art Museum of the Americas, en er wordt dan ook een aantal belangrijke werken uit deze collectie belicht, waaronder een opvallend schilderij uit 1986 van de recentelijk overleden Surinaamse beeldend kunstenaar Soeki Irodikromo.
Met ongeveer 70 belangrijke kunstwerken, plus ephemera en video, hoopt men met deze expositie het bewustzijn en begrip voor de processen van contact en uitwisseling, kolonisatie en dekolonisatie, assimilatie en behoud van cultuur, te vergroten.
De curator van Cultural Encounters is Adriana Ospina, ‘Acting Director and Collection Curator’ van The Art Museum of the Americas bij de OAS. De collectie verbeeldt de wereldwijde dialogen van de kunstenaars tussen hun Aziatische culturele erfgoed en hun Latijns-Amerikaanse of Caribische identiteit, evenals hun communicatie met de belangrijkste kunstbewegingen van hun tijd. Als zodanig presenteren zij in expositie-vorm, een onderwerp dat vooralsnog ondervertegenwoordigd is in het kunsthistorische discours. Adriana Ospina: “Door in te gaan op de verschillende lagen van culturele uitwisseling, streeft Cultural Encounters ernaar meer begrip te creëren voor de complexiteit van moderne Latijns-Amerikaanse en Caribische gemeenschappen”.
De bij Readytex Art Gallery aangesloten Surinaamse beeldend kunstenaars van de Aziatische diaspora, van wie er werk in de expositie is opgenomen, zijn: Reinier Asmoredjo, Soeki Irodikromo, Sri Irodikromo, Sunil Puljhun, Kit-Ling Tjon Pian Gi, Dhiradj Ramsamoedj en René Tosari.
Na de tentoonstelling in the Kalamazoo Institute of Arts, zal de expositie reizen naar het San Antonio Museum of Art in Texas, van 12 februari – 9 mei 2021, en naar het Art Museum of the Americas, in Washington DC, van 5 juni – 3 september 2021.

BEKIJK OOK
CDS en staatsmedia wisselen van gedachten over samenwerking