fbpx
Surinaamse jongeren filmen eigen cultuur en geschiedenis

In de maanden april en mei 2017 zal Magda Augusteijn, documentaire en filmmaker, een workshop Film Maken geven in Moengo in het district Marowijne district. Dit doet zij in samenwerking met de Kibii Foundation.

Het plan is om de jongeren korte portretfilms te laten maken van al de diverse inwoners van hun stad, te beginnen bij hun naaste familie: ouders, opa’s en oma’s, die rare tante die nooit een woord zegt, maar wel heel mooi kan zingen, die vrolijke oom die altijd in het bos is om zangvogels te vangen.

Zo geven we een stem aan iedereen die iets te vertellen heeft over z’n cultuur en geschiedenis. En we geven de jongeren handvaten om hun eigen geschiedenis te onderzoeken en daar uitdrukking aan te geven, zegt Augusteijn.

Het stadje Moengo
Omdat de Binnenlandse Oorlog, die ruim 30 jaar geleden begon, heeft in Moengo veel schade aangericht en zal door het hele project van de portretfilms, de oorlog als een rode draad op de achtergrond aanwezig zijn.

De oorlog is onderdeel van de geschiedenis van Moengo en van de mensen die er leven. Vóór de oorlog was het een industrie stad met een florerende bauxiet handel, na de oorlog stopte de bauxietwinning, de mensen werden werkloos en waren getraumatiseerd. De stad raakte in verval.

De Binnenlandse Oorlog speelde van 1986 – 1992, maar is nu weer actueel vanwege de rechtszaak tegen Bouterse omtrent de decembermoorden. Maar dit project heeft niet het doel om een politiek statement te maken, het gaat om de verhalen van de gewone mensen en die kunnen vele diverse meningen in zich dragen.

De Kibii Foundation

De workshop doe ik in samenwerking met de Kibii Foundation, deze is in Suriname gevestigd en zet zich in voor de culturele ontwikkeling van het district Marowijne, vertelt Augusteijn verder.

Onderdeel van de foundation is de Tembé Art Studio, een culturele ontmoetingsplek in Moengo. Kibii gelooft sterk in de kracht van cultuur en kunst om een positieve ontwikkeling in gang te zetten.

Naast culturele ontwikkeling zet Kibii zich in voor behoud van cultureel erfgoed, met name van de Marron.

Film-apparatuur

Voor een workshop film maken is het van essentieel belang dat er camera’s, microfoons en editing faciliteiten aanwezig zijn. Enkele enthousiastelingen in Moengo hebben zelf een camera, maar vaak verouderd en met mankementen. Idealiter hebben alle cursisten voor de workshop dezelfde gelegenheid om een camera te leren bedienen en te gebruiken om z’n eigen film-idee te kunnen verwezenlijken. Dat is nu dus niet het geval.

Daarom vraagt zij via crowdfunding een bijdrage voor een eenvoudige basisuitrusting van filmapparatuur voor de Kibii Foundation.

Augusteijn: “hiermee zal ik een goeie workshop kunnen geven en zal de foundation ook na mijn vertrek gebruik kunnen blijven maken voor het documenteren van de Marron cultuur en hun geschiedenis”.

De oogst, opbrengst en resultaat
Het project bestaat uit het maken van korte portretfilms van vele diverse inwoners van de stad Moengo. Dat kunnen zijn gepensioneerden, hardwerkende arbeiders, artistiekelingen, scholieren, werklozen, moeders, vaders, alleenstaanden en iedereen die een stukje van zijn levensverhaal wil delen met de gemeenschap.

De films brengen persoonlijke verhalen van mensen op een integere manier naar buiten. Aan het einde van de workshop is er een prachtige en hopelijk ontroerende reeks portretfilms van de bevolking van Moengo gemaakt, films waar troost en hoop uit kan worden geput en die de bevolking met elkaar verbindt. “Want het delen van verhalen kan een bijdrage leveren om mensen bewust te maken van het leed dat ze hebben ondergaan en het recht om zelf initiatief te nemen voor een betere toekomst”.
Aan de jongeren is het nu de taak om de geschiedenis in het juiste perspectief te plaatsen en schoon schip te maken met het verleden. Een bewogen verleden, niet alleen het recente verleden, maar ook dat van eeuwen terug, waarin vele generaties voorouders – gevlucht voor de overheerser – in constante angst leefden.

Augusteijn: “met een financiële bijdrage geeft u direct materiële ondersteuning aan filmapparatuur en indirect levert u een bijdrage aan het creëeren van vertrouwen en zelfbewustzijn van de inwoners van Moengo. Want 51 jaar na de onafhankelijkheid van Nederland en 35 jaar na de Binnenlandse Oorlog is het tijd dat nieuwe generaties aan een mooie toekomst voor Suriname gaan bouwen”.

De voortgang van het project is te volgen op: https://magdaaugusteijn.wordpress.com/
Kibii Foundation
http://kibiifoundation.org/

GFC

Meer nieuws

Nieuw ADEKUS-bestuur officieel ingesteld

GFC NIEUWS- Minister Marie Levens van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur heeft het nieuw bestuur van de Anton de Kom Universiteit geïnstalleerd. Dikke mensen slanken het…

CBvS publiceert jaarverslag 2015

GFC NIEUWS- De Centrale Bank van Suriname (CBvS) is uitgekomen met haar jaarverslag over 2015, waarin de algemene financiële en economische ontwikkelingen, alsook het door…

Man ernstig gewond na aanval luipaard

GFC NIEUWS-  Een man liep ernstige verwondingen op na een felle aanval van een luipaard. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen…

129 Covid-testen, 4 positief

GFC NIEUWS- Het voorbije etmaal zijn 4 personen positief getest op Covid-19: in Paramaribo 1 en Wanica 3. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met…

49- jarige gewelddadige dief opgepakt

GFC NIEUWS- De 49-jarige Dharminderpersad C. is op donderdagavond 22 oktober aangehouden door de politie. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen…

Bazo- en BZV-aanvragen via Sozavo

GFC NIEUWS- De regering heeft besloten dat per 15 november alle aanvragen voor de Bazo- en BZV- verzekering bij de afdeling Basiszorg van het ministerie…

Vuilophalers in actie

GFC NIEUWS- Vuilophalers die werkzaamheden verrichten voor het ministerie van Openbare Werken (OW) zijn in actie. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin,…

Onderzoek naar cacaoproductie in Suriname

GFC NIEUWS- Tanja Tijtel en Naomi Venetiaan van het Polytechnic College Suriname hebben voor hun afstudeerproject voor het programma Hoger Laboratorium Onderwijs, samen een onderzoek…

Genti Mangroe nieuwe directeur Jeugdzaken

GFC NIEUWS- Donderdag heeft de ondertekening plaatsgevonden van het protocol van overdracht voor het Directoraat Jeugdzaken van het ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken (AW&J)….

ICJ volgt decemberstrafproces op de voet

GFC NIEUWS- De Internationale Commissie van Juristen (ICJ) zal het 8 decemberstrafproces blijven volgen. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers….

Bazo en BZV-kaarten automatisch verlengd

GFC NIEUWS- De Onderraad Sociaalzekerheidsstelsel heeft besloten dat alle verstrekte en nog te verstrekken Bazo en BZV zorgverzekeringen met een geldigheidsduur tot 31 oktober 2020…

NDP-topper Clairy Linger heengegaan

GFC NIEUWS- NDP-topper Clairy Linger is ingeslapen. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers. Klik op de foto voor meer informatie….

5.192 Covid-positief getest, 5.046 genezen

GFC NIEUWS- In Suriname zijn vanaf 13 maart 5.192 personen besmet geraakt met het coronavirus. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen…