fbpx

Surinaamse Greenstone Belt potentieel 15% groter dan gedacht

GFC NIEUWS- Volgens de theorie zou in beginsel de Greenstone Belt zoals wij die vandaag de dag kennen op de standaard geologische kaart, ruim 15% groter zijn.
Deze theorie (dit model) is gestart en ontwikkeld door het Surinaams Bedrijf Consolidated Resources Suriname. “Eén van onze geologen heeft de theorie op tafel gelegd en gesteld dat de Greenstone Belt niet daar kan stoppen. Dit werd met enige scepticisme ontvangen door de gevestigde geologen. Wij hebben er wel naar gekeken. Ik heb gevraagd om het vast te leggen. Geoloog Benjamin Libby heeft dat toen ook gedaan”, vertelt Dimitri Lemmer van CRS.
Dit model is voorgelegd aan Ian Stockton van CSA Global, Australië. De samen uitgewerkte versie is in maart tijdens PDAC 2020 (Canada) voorgelegd aan Justin van der Toorn van Reunion Gold. Via Reunion Gold is het voorgelegd aan Barrick Gold en sinds het 4e kwartaal 2020 onderdeel van de Barrick Alliance, één van de grootste goud maatschappijen in de wereld.
In september stelde de Reunion/Barrick Alliance vast dat de theorie heel plausibel is. Op 17 december publiceerde de Reunion/Barrick Alliance officieel de adoptie van dit project. “Als de theorie klopt zal het betekenen dat de Greenstone Belt in Suriname met minimaal 15% wordt uitgebreid”, vertelt Lemmer.
Nu volgt een fase van onderzoek. Het projectgebied van 925 vierkante kilometer ligt binnen de noordelijke Greenstone Belt van Suriname, 60 kilometer ten westen-zuidwesten van de hoofdstad, Paramaribo, en 70 km ten noordwesten van de Rosebel-mijn.
Om deze observatie te verfijnen en data te genereren, zijn de Alliance-partners van plan om een gedetailleerd magnetisch onderzoek vanuit de lucht uit te voeren in 2021. De data die door de enquête worden gegenereerd, kunnen later in 2021 worden vergeleken na boringen.

BEKIJK OOK
COFAP buigt zich over financiële uitdagingen regio