fbpx

Surinaamse documentaires zorgen voor uitverkochte zalen in Amsterdam

In uitverkochte zalen in filmtheater Het Ketelhuis in Amsterdam zijn afgelopen zaterdag de 6 documentaires uit het project DocuLab ‘8 voor 40’ in première gegaan.

Na afloop kondigde filmtheater Het Ketelhuis aan dat op donderdag 4 juli de hele serie weer geprogrammeerd zal worden.

De 6 Surinaamse ‘first-time’ directors van deze films hebben bezoekers verrast met een caleidoscoop van verhalen uit de Surinaamse cultuur. Het publiek was lovend over inhoud en kwaliteit.

Filmmakers Tessa Leuwsha en Ananta Khemradj waren mede namens de overige makers aanwezig. In een Q&A gingen ze in op vragen van het publiek over hun ervaringen en de inhoud van hun films.

Vanaf oktober 2016 hebben deze 6 Surinamers hun projectplan voor een documentaire onder begeleiding van 3 coaches van de Nederlandse Filmacademie ontwikkeld. Eind 2017 begonnen de eerste opnamen met ‘The Sea Washes over Me’ van Nancy de Randamie.

BEKIJK OOK
Surinaamse regering bereikt overeenstemming met financiële instanties over koersbeheersing

In 2018 volgden Ginny Roos met ‘I Am a Village’, Rosita Leeflang ‘Kownu Oloysi Lasi’, Kenrich Cairo ‘The Hidden World’, Tessa Leuwsha ‘Frits de Gids’ en Ananta Khemradj ‘Je kan toch lezen…’.

De documentaires zijn in Nederland ondergebracht bij distributeur Amstelfilm. Deze zoekt nu naar mogelijkheden om de films ook in andere steden te vertonen.

In december 2018 zijn de documentaires in Suriname in première gegaan in TBL Cinemas.

De realisatie van deze zes documentaires is mogelijk gemaakt door Twinning, het Nederlandse Filmfonds en de Nederlandse Ambassade.

Producenten zijn: Eddy Wijngaarde en Pieter van Huystee.