fbpx

Surinaamse delegatie gereed voor VN-vergadering

GFC NIEUWS- De delegatie die ons land later deze maand zal vertegenwoordigen tijdens de 74ste Algemene Vergadering van de Verenigde Naties (AVVN), is gereed.

Miriam Mac Intosch, directeur Buitenlandse Zaken, zegt dat er momenteel hard wordt gewerkt aan de toespraak dat vicepresident Ashwin Adhin namens president Desiré Bouterse zal uitspreken.

Suriname zal over een aantal onderwerpen haar licht laten schijnen. De denktank van Buitenlandse Zaken is bezig deze onderwerpen in het statement te verwerken.

Zonder vooruit te lopen op het inhoudelijke hiervan, geeft de directeur aan dat klimaat en klimaatfinanciering ongetwijfeld ook door Suriname ter sprake zullen worden gebracht, dit vanwege de rol die ons land sedert februari als HFLD-country heeft gekregen.

Op de in februari in ons land gehouden High Forest cover Low Deforestation (HFLD) conferentie, kreeg Suriname namelijk het mandaat om de HFLD’s te leiden in het verwezenlijken van hun doelstellingen en deze onder de aandacht van de internationale gemeenschap te brengen.

BEKIJK OOK
Asycudasysteem Surinaamse douane weer in orde

De klimaatkwestie is een aspect dat mondiaal speelt en volgens Mac Intosh komt elke issue die de wereld bezighoudt op de agenda van de VN.

Tijdens het algemeen debat kan elk land, elke issue die nationaal voor haar van belang is aan de orde stellen. Zo zal Suriname ook haar nationale agenda belichten.

Mac Intosch benadrukt echter dat de meeste issues die ter sprake komen grensoverschrijdende kwesties betreffen.

Adhin zal de VN-vergadering op 26 september toespreken. Hij vertoeft momenteel met een delegatie in Israël, waarna India wordt aangedaan.

Na terugkeer in Suriname vertrekt de vicepresident met onder meer Buza-minister Yldiz Pollack-Beighle naar New York voor de AVVN.