Een verontruste Surinaamse burger spreekt zijn teleurstelling uit over de negatieve houding van delen van de samenleving tegenover de Avondvierdaagse (AVD), een uniek Surinaams cultureel evenement.
“Waarom zijn wij Surinamers toch vaak zo? We breken liever onze eigen evenementen af, maar alles wat uit het buitenland komt, prijzen we de hemel in,” klinkt Beverly kritisch.
Er wordt opgemerkt dat evenementen zoals carnaval in Trinidad, Curaçao en Brazilië volop worden bewonderd, terwijl de eigen AVD veelvuldig wordt bekritiseerd.
Beverly wijst erop dat carnaval in Trinidad en Brazilië ooit eenvoudig begon, met mensen die op straat hun cultuur vierden in simpele kledij.
Dankzij doorzettingsvermogen, geloof in eigen kunnen, en investeringen van overheid, bedrijfsleven en samenleving, zijn deze carnavals uitgegroeid tot wereldberoemde toeristische trekpleisters die miljoenen dollars genereren. Zo verdient Trinidad jaarlijks ongeveer 35 miljoen Amerikaanse dollar aan carnaval.
“Dit succes kwam niet uit de lucht vallen. Het is het resultaat van een volk dat geloofde in zijn eigen traditie en die voortdurend verbeterde,” benadrukt ze.
De Avondvierdaagse wordt gezien als een kleurrijke tentoonstelling van Surinaamse cultuur, muziek en creativiteit. Hoewel er zeker ruimte is voor verbetering, is er ook enorm veel potentie.
“We moeten beter, en we kunnen beter. De AVD heeft alles in zich om uit te groeien tot een groot toeristisch product. Maar dan moeten we eerst zelf geloven in onze eigen mensen, talenten en creativiteit.”
De oproep is duidelijk: stop met het neerhalen van eigen evenementen, en investeer samen in de groei van Suriname’s culturele rijkdom. Alleen door trots te zijn op eigen bodem kan Suriname bouwen aan een sterkere, meer succesvolle toekomst.

M.P. Wong maakt deel uit van het freelance redactieteam van GFC Nieuws.
Voor contact: info@gfcnieuws.com of direct via WhatsApp.