fbpx

Surinaamse benzinestations: medewerkers lopen risico op ernstige gezondheidsklachten

GFC GEZONDHEIDSREDACTIE- Medewerkers van benzinestations in Suriname die belast zijn met het tanken van auto’s, bussen en jerrycans lopen wanneer het langere tijd extreem druk is mogelijk een hoger risico op het ontwikkelen van ernstige gezondheidsklachten.

Hoewel de gevolgen van langdurige blootstelling aan benzinegassen die vrijkomen bij het tanken niet uitgebreid zijn onderzocht, zijn er sterke indicaties dat werknemers die dagelijks veel dampen inademen een te hoog gehalte BTEX- chemicaliën in hun lichaam hebben.

BTEX is de informele afkorting voor Benzeen, Tolueen, Ethylbenzeen en Xyleen.

De Europese verjongingsexpert Jonathan Clarke vertelt aan de GFC gezondheidsredactie dat het dagelijks inademen van grote hoeveelheden benzinedampen kan leiden tot geheugenverlies, een verminderde spierfunctie en op langer termijn zelfs verschillende vormen van kanker.

Kortdurende inademing van onder anderen benzeen kan bij mensen al hoofdpijn, duizeligheid, slaperigheid, verwardheid en bewusteloosheid veroorzaken.

OOK INTERESSANT
In Suriname heeft men te veel respect voor mensen met een dure auto

MEDEWERKERS BENZINESTATIONS TESTEN

De topexpert legt verder vanuit Den Haag aan GFC uit dat er speciale bloed – en urinelaboratoriumtesten zijn die kunnen bepalen in welke mate mensen BTEX- chemicaliën in hun lichaam hebben opgeslagen.

Deskundigen wijzen erop dat het tanken van voertuigen in veel westerse landen anders verloopt dan in Suriname. Haast een ieder in bijvoorbeeld Nederland tankt zijn eigen auto en rekent vervolgens binnen af bij de kassa.

In het Zuid – Amerikaanse land echter tankt 1 persoon wanneer het erg druk is aan de pomp wel honderden auto’s per dag en ademt zo extreem hogere hoeveelheden chemische dampen in.

Bekijk ook: Veel vraag in Suriname naar gezichtscrème die je huid mooier maakt