Surinaamse ambassadeur coördineert acute Covid-noodhulp vanuit Nederland

GFC NIEUWSREDACTIE- De Surinaamse ambassadeur in Nederland, Rajendre Khargi, heeft op 31 mei op verzoek van de Regering Santokhi, een bijeenkomst georganiseerd om de acute Covid-noodhulp voor Suriname te coördineren.

Aanwezig waren Marc Sprengers, de oud-directeur van het RIVM, Jorgen Raymann en vertegenwoordigers van het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport (VWS), het Diaspora Instituut Nederland ( Kathleen Ferrier), het Artsenteam uit Nijmegen ( Denise Telgt -Internist-infectioloog), Stichting COGESUR (Chander Mahabi, voorzitter-chirurg), Stichting Extra handen voor de zorg, Diaspora Medical Team (Pranobe Oemrawsingh, voorzitter-interventie-cardioloog).

De deelnemers aan tafel hebben zich gecommitteerd om al hun activiteiten met elkaar af te stemmen en de krachten te bundelen om de acute noodhulp aan Suriname te stroomlijnen.

BEKIJK OOK MEER GFC NIEUWS: Surinamers uit Nederland kunnen ons land wel tot ontwikkeling brengen

Deze hulp zal bestaan uit personeel (intensive care en algemeen verpleegkundigen, laboratorium medewerkers, zaalartsen en medische specialisten (o.a. intensive care, infectiologen), apparatuur (o.a beademings- en monitoring systemen) met bijbehorende verbruiksmateriaal (o.a beschermende kleding) en medicatie.

Daarnaast is vastgesteld dat het beschikbaar krijgen en transporteren van vaccins een parallel lopende top prioriteit is.

Ondertussen is bekend geworden dat het ministerie van Defensie Nederland, op verzoek van het ministerie van VWS, 2 militaire zuurstof containers om zuurstof te maken, naar Suriname heeft gestuurd.

Dit vrachtvliegtuig is vandaag 1 juni vertrokken richting Suriname.

Overige berichten