Surinaamse afgestudeerde verpleegkundige krijgt hoge koninklijke onderscheiding.

GFC NIEUWS- Op het Paleis Huis Ten Bosch werd maandag als speciale onderscheiding het “Erekruis van de Huisorde van Oranje” uitgereikt aan Lygia Lieveld, een in het Academisch Ziekenhuis Suriname afgestudeerde verpleegkundige.
De bekroning werd gedaan door de Koning van Nederland Willem Alexander in aanwezigheid van de Koningin Maxima , Prinses Beatrix en vrijwel alle leden van het Koninklijk Huis.
Lieveld of Lygia zoals ze door de koning liefdevol werd toegesproken was vergezeld door haar familie, vrienden en collega’s.
Speciaal voor die gelegenheid werd ook het toenmalige hoofd van de opleiding van het Academisch Ziekenhuis, Willy Leeflang overgevlogen.
In zijn motivatie speech sprak de koning over de jarenlange verdienste (ruim 20 jaar) van Lieveld aan het Koningklijk Huis, waarbij ze met name zich onderscheidde door haar empathisch vermogen, mate van beroepsgeheim en andere ethische aspecten van het Verpleegkundig beroep.
Het geheel had een waardig maar bovenal indrukwekkend karakter waarbij met name de genodigden vol trots mochten meemaken, hoe een Surinaams opgeleide verpleegkundige geschiedenis schreef door als eerste van alle verpleegkundigen van zowel Nederland als Suriname voor zo een hoge onderscheiding in aanmerking te komen.
“Uit eigen observatie weet ik en heb ik kunnen ervaren dat Surinaamse Verpleegkundigen het wereldwijd goed doen en zeer gewild zijn. De prestatie van Lieveld spreekt voor zich en is een noemenswaardig voorbeeld van het hoogste niveau te noemen. Met een gerust hart mogen we daarom stellen dat mw Lieveld getoond heeft een waardige vertegenwoordiger van het verpleegkundig beroep en des te meer van de Surinaamse verpleegkundigen te zijn,” werd verder aangehaald.

Overige berichten