fbpx

Surinaams talent naar Carifesta XIV

GFC NIEUWS- Het gedachtegoed van Henk Tjon en Dobru is springlevend.

Een ijzersterke Surinaamse vertegenwoordiging draagt tijdens Carifesta de alakondre-gedachte uit, die via Dobru’s gedicht Wan Bon bekend is geworden in het hele Caribisch gebied.

De veertiende editie van dit dynamische kunst- en cultuurfestival begint donderdagavond in Port of Spain, Trinidad.

Alle artiesten in de Surinaamse delegatie hebben op eigen kracht een repertoire opgebouwd, maar kunnen ook goed samenwerken en ‘out of the box’ creëren en presteren.

De vele jongeren in het gezelschap krijgen de kans om zich te oriënteren, nieuwe ideeën op te doen en samenwerkingen aan te gaan met collega’s uit de regio.

Suriname zal met muziek en dans hoge ogen gooien. De Alakondre Dron-formatie, met zeventien drummers en dansers, presenteert de bekende en altijd indrukwekkende fusion van drums en dans uit de vele culturen van Suriname. Deze formatie staat onder leiding van Gerold Yngard en Robins Anoewaritja.

Nisha Madaran en haar twee muzikanten brengen Hindostaanse klassieke muziek tot Bollywoodstijl.

De Carifestabezoekers zullen ook kennismaken met de Saamaka-jazz van bassist Jason Eduwaiti en toetsenist Rolinzo Huur. Zij werken ook samen met spoken-word-artiest Zulile Blinker en danser Kevin Thompson.

BEKIJK OOK
Parlement akkoord met Wet Uitvoering Chemisch Wapenverdrag

De 21-jarige mode-ontwerpster Meredith Joeroeja zal een aantal van haar bekroonde designs presenteren tijdens het speciale fashion event van Carifesta. In haar creaties verwerkt Joeroeja elementen uit de inheemse en marronbeeldcultuur.

Tijdens de Suriname Night op 18 augustus trekt Suriname alles uit de kast. De afgelopen twee weken is er onder leiding van Ernie Wolff, Jason Eduwaiti en Zulile Blinker intensief gerepeteerd aan de productie Wan, die is geïnspireerd op het gedicht Wan Bon van Dobru, pseudoniem van Robin Raveles.

Het stuk toont de culturele en spirituele rijkdom van Suriname, Alakondre. Regie-adviezen kwamen van Liesbeth Peroti.

De delegatie voert de slogan Green Suriname, Culture & Arts, die is bedacht door het directoraat Cultuur.

Op de grand market zal Suriname bezoekers informeren over de vele aantrekkelijke mogelijkheden voor een heerlijke vakantie in dit groenste land van de regio. Dit gebeurt in samenwerking met Surinam Airways en de Mets.