fbpx

Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/gfcnieu1/public_html/wp-content/themes/mts_newsonline/functions.php on line 175

Surinaams Standaarden Bureau adopteert gereviseerde ISO Standaarden

In Suriname is het Surinaams Standaarden Bureau (SSB) de standaarden autoriteit met het wettelijk mandaat om standaarden te ontwikkelen en/of te adopteren en deze vervolgens als Nationale Standaarden vast te stellen. Suriname is sinds januari 2007 een “Correspondent member” van de International Organization for Standardization (ISO).

ISO is een onafhankelijke, niet-gouvernementele internationale organisatie met een lidmaatschap van meer dan 160 nationale standaarden organisaties. Experts uit verschillende lid landen komen bijeen voor het ontwikkelen van vrijwillige, op consensus gebaseerde en markt gerelateerde Internationale Standaarden. Deze standaarden dienen als tool voor het ondersteunen van de innovatie en verschaffen van oplossingen voor mondiale uitdagingen.

Als lid van deze internationale organisatie heeft Suriname via het SSB de bevoegdheid deze Internationale Standaarden te adopteren als Nationale Standaarden. Hierdoor kunnen wij als ontwikkelingsland ook gebruik maken van de expertise van ontwikkelde landen, in de vorm van overname en toepassing van de Internationale Standaarden.

OOK INTERESSANT
Joe Biden valt op de grond tijdens diploma uitreiking Amerikaanse luchtmacht (VIDEO)

Indachtig het voorafgaande heeft het SSB reeds enkele ISO-standaarden geadopteerd. Echter zijn deze ISO-standaarden inmiddels gereviseerd. Wij willen als land uiteraard niet achter blijven op de ontwikkelingen, dus zullen deze gereviseerde ISO-standaarden conform worden geadopteerd.

Deze standaarden zijn de zogenaamde populaire ISO-standaarden en zijn als volgt:

ISO 9001:2015 Quality management systems — Requirements
ISO 14001:2015 Environmental management systems — Requirements with guidance for use
ISO 15189:2012(E) Medical laboratories — Requirements for quality and competence
ISO 22000:2018 Food safety management systems — Requirements for any organization in the food chain
ISO/IEC 17025:2017(E) General requirements for the competence of testing and calibration laboratories

Het SSB is reeds van start gegaan met het adoptieproces en de gereviseerde standaarden zullen vervolgens beschikbaar zijn voor het publiek.