Surinaams paspoort niet minder veilig bij verwijderen 2D barcode

Het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB) is belast met de uitgifte van het Surinaams Caricompaspoort. De personalisering en uitgifte hiervan is gehouden aan internationale regelgeving vanuit de Civil Aviation Organisation (ICAO). Volgens nieuwe instructies van deze organisatie is een 2D barcode op de houderpagina van paspoorten thans verboden.

Herel Bodeutsch, hoofd Paspoorten van het CBB, zegt dat het verwijderen van de 2D barcode, ook bekend als de streepjescode, niet betekent dat het Surinaams Caricompaspoort minder veilig is geworden. “Het is een additioneel veiligheidskenmerk, welke jij als land kan plaatsen”.

De ICAO is een organisatie die deel uitmaakt van de Verenigde Naties. Het heeft als doel regelgeving ten aanzien van de burgerluchtvaart en reisdocumenten vast te stellen en toe te zien op de naleving hiervan. Dit, voor een veilige, efficiënte, duurzame, economisch en milieuverantwoorde burgerluchtvaartsector.

Paspoorten worden vanaf 1 mei volgens de nieuwe instructies geprint. De verandering was sinds 2015 aangegeven, maar de ICAO heeft lidlanden de ruimte gegeven om dit stapsgewijs door te voeren. Met de aanpassingen gaan er heel wat aspecten meespelen, zoals software upgrade. “Het upgraden van die software heeft Suriname veel gekost, maar het is nu zover om deze verandering door te voeren”, aldus Bodeutsch.(GFC)