fbpx

Surinaams fabeltje moet de wereld uit: koud water drinken maakt je niet dik, integendeel

GFC GEZONDHEIDSREDACTIE- Het is een verhaal dat al tientallen jaren in leven wordt gehouden in Suriname.

De informatie gaat over van generatie op generatie.

Er zijn zelfs tieners die op hun lijn letten en van hun ouders hebben geleerd om nooit koud water te drinken. Want dat zou ze erg dik maken.

Ze moeten uitsluitend warm of heet water drinken.

Maar klopt deze informatie wel of is het weer een hardnekkig fabeltje?

GFC Nieuws stelde deze vraag aan één van ’s werelds beste experts op het vlak van verjongen, afslanken, mentale gesteldheid en gezondheid Jonathan Clarke.

KOUD WATER DRINKEN MAAKT NIET DIK

Jonathan Clarke legt vanuit Amsterdam aan de gezondheidsredactie van GFC uit dat het niet wetenschappelijk bewezen is dat koud water dik maakt.

“Water bevat nul calorieën en ook geen koolhydraten, dus het is onmogelijk dat drinkwater – koud, heet of op kamertemperatuur een toename van lichaamsvetmassa veroorzaakt”, legt de Europese topexpert uit.

Hij zegt verder dat het drinken van koud water in theorie zelfs een heel klein beetje kan helpen om een ​​paar extra calorieën te verbranden.

jonathan clarke

Jonathan Clarke

“Bij het drinken van erg koude dranken moet je lichaam namelijk iets harder werken om zijn kerntemperatuur te behouden, en dat kost extra energie”. Maar het verschil is naar mijn mening te verwaarlozen”.

De researcher verwijst ook naar een 2 maanden durende dierenstudie die in 2021 is gepubliceerd.

Maar die betreft de effecten van het drinken van gewoon puur koud water, en van gezoete koude dranken(rond de 4°C) en lauwe dranken (rond de 22°C) op het lichaamsgewicht.

De calorieën- inname, het lichaamsgewicht en de lichaamssamenstelling werden gevolgd.

De conclusie van dit onderzoek was onder meer dat koud ongezoet puur water het lichaamsvet verminderde en zorgde voor een verhoging van de vetvrije massa zonder effect op het totale lichaamsgewicht.

BEKIJK OOK
Nachtmerries op middelbare leeftijd gekoppeld aan verhoogd risico op dementie

De researcher benadrukt dat veel mensen echter rapporteren dat het drinken van warm water hen juist helpt de spijsvertering te verbeteren en zij zich er prettiger en veel minder opgeblazen mee voelen.

“Gerandomiseerde onderzoekingen hebben ook aangetoond dat warm water gunstige effecten heeft op de darmbewegingen en het helpen terugkeren van de peristaltiek”.

“Mensen met obstipatie zeggen ook baat te hebben bij het drinken van lauw water na het wakker worden in de ochtenduren. Het drinken van warm of heet water brengt dus voordelen met zich mee”.

‘Maar er zijn ook een aantal personen die het tegendeel ervaren en juist meer bevrediging vinden in het drinken van een koud glas water”.

“Zij vinden juist dat heet water hen opzwelt. Het is dus maar net wat de persoon prefereert”.

Jonathan Clarke die ook een belangrijke adviseur is van Constantin, is van mening dat een ieder zijn eigen keuze moet maken.

“Maar van koud water drinken wordt men niet dik. Geen enkel gerandomiseerd onderzoek heeft aangetoond dat er meer lichaamsvetmassa hierdoor ontstaat, net zo min als dat het geval is met lauw of heet water. Water bevat geen calorieën”.

Hij attendeert tot slot erop dat men zich niet moet laten misleiden door het nocebo effect.

De term nocebo komt van het Latijnse ‘schaden’.

Het is een omstandigheid waarin een negatief resultaat optreedt als gevolg van de overtuiging dat de interventie, meestal medicijnen, maar in dit geval het drinken van koud water, schade (dikte) zal veroorzaken.

Personen die slachtoffer zijn van het nocebo effect zijn vaak niet op andere gedachten te krijgen.

Zij blijven erin geloven dat ze meer lichaamsvet aanmaken of allerlei klachten krijgen na consumptie van het extra gekoeld water.