Surinaams dopingschandaal: geschorste top-sprinter Issam Asinga(18) valt mogelijk niets te verwijten

Issam Asinga

GFC LIFESTYLEREDACTIE- De 18-jarige Surinaamse top-sprinter Issam Asinga, recent geschorst wegens vermeend dopinggebruik, lijkt onterecht in een kwaad daglicht te staan.

De in Amerika geboren recordhouder testte volgens het Monegaskische Athletics Integrity Unit positief op het verboden middel GW501516, meer bekend als Cardarine.

Het middel wordt gebruikt door sporters om meer uithoudingsvermogen, kracht en vetverlies te bewerkstelligen.

Desondanks meent Jonathan Clarke, een vooraanstaande Nederlandse gezondheidsexpert, dat de beschuldigingen aan Asinga’s adres voorbarig zijn.

jonathan clarke den haag kickboksen gezondheid

Jonathan Clarke, uiterst rechts

“Dopinggebruik in de topsport is eerder regel dan uitzondering,” verklaart Clarke desgevraagd tegenover GFC Lifestyle.

“Het zou naïef zijn te denken dat een atleet op topniveau niet op zoek gaat naar alle mogelijke middelen om zijn prestaties te verbeteren. Er zijn talloze manieren om tests te omzeilen en iedere topsporter gebruikt mogelijk iets.”

Clarke, die deze inzichten mede baseert op zijn eigen ervaringen in de sportwereld, wijst erop dat veel van Asinga’s tegenstanders ook waarschijnlijk verboden middelen gebruiken.

OOK INTERESSANT
President Santokhi benadrukt investering in gezondheidszorg tijdens jaarrede

“De meeste sporters worden deskundig begeleid om hun gezondheid te onderhouden, inclusief regelmatige en uitgebreide bloedonderzoeken,” voegt hij toe.

Toch waarschuwt hij voor de mogelijke gevaren van Cardarine.

Het middel staat sinds 2013 op de WADA-dopinglijst vanwege zijn toxische eigenschappen, waaronder het mogelijk kankerverwekkende effect.

“Of Asinga daadwerkelijk verboden middelen heeft gebruikt moet nog blijken uit verdere tests,” aldus Jonathan Clarke.

Foto: Instagram/issam_asinga