fbpx
Suralco brengt mijnsluitingsplan onder aandacht van dc Jurel

Districtscommissaris (dc) Armand Jurel mocht recentelijk van de Suriname Aluminium Company (Suralco) samen met zijn staf een veldbezoek brengen aan het uitgemijnd gebied Lelydorp lll mijn. Hierbij werd het commissariaat geïnformeerd over het proces van mijnsluiting en de mogelijke levensvatbare nieuwe bestemmingen.

Na de overname van de Billiton Maatschappij Suriname (BMS) in 2009 door Suralco, is het verstoord gebied van mijnactiviteiten vergroot naar 8000 Ha. Volgens Suralco is het wachten op de overheid om aanwijzingen te doen voor rehabilitatie van dit gebied tot levensvatbare bestemmingen.

Suralco is al jaren bezig de concessierechten terug te geven aan de overheid. Enige jaren geleden is tezamen met input van externe deskundigen een geïntegreerd mijnsluitingsproces ontwikkeld, welk voldoet aan internationale standaarden voor mijnsluiting.

Er zijn drie pilotstudies uitgevoerd waaronder ook de studie die geleid heeft tot het sluitingsplan voor de Lelydorp II & III mijnen. Vervolgens zou de overheid uit de voorgestelde mogelijke levensvatbare bestemmingen moeten kiezen, waarna de Suralco op haar beurt conform de keuze van de overheid het gebied zal rehabiliteren. Volgens hen blijft de reactie van de overheid en andere belanghebbenden al jaren uit.

Op de vraag van Jurel als Suralco inderdaad haar concessierechten terug wenst te geven, werd bevestigend gereageerd. Zij verklaren graag de rechten terug te willen geven aan de overheid en andere belanghebbenden. Zij hebben hun activiteiten gestopt en zijn druk bezig hun footprint te verkleinen.

Volgens Suralco zijn er in haar concessies weer eens concessierechten verleend door de overheid aan derden, wat storend is voor hun sluitingsplan. Voorts komen vissers, jagers en anderen in het gebied en verstoren de ecologische verbetering.

Nu is duidelijk te zien dat onbekenden delen van het bos open pakken die als buffer dient tussen de Indira Gandhiweg en het Lelydorp III meer. Dit meer heeft een diepte van 30 meter met een enorme oppervlakte.

Suralco moet volgens de burgervader het concessiegebied terugbrengen in zodanige staat, dat het weer bruikbaar wordt voor mens, dier en plant. Suralco gaf als antwoord hierop dat zij het zodanig zullen achterlaten dat hergebruik mogelijk is.

Er is ook gemijnd in een aantal plantages. Enkelen hiervan zijn 100 procent eigendom van Suralco, met name Onverdacht. Onoribo is onverdeelde boedel waarvan 54% Suralco toebehoort en 46% aan de nazaten.(GFC)

Meer nieuws

5.192 Covid-positief getest, 5.046 genezen

GFC NIEUWS- In Suriname zijn vanaf 13 maart 5.192 personen besmet geraakt met het coronavirus. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen…

Sanatan Dharmscholen blikken tevreden terug

GFC NIEUWS- De Sanatan Dharmscholen hebben voor het schooljaar 2019/2020 een goed slagingspercentage gerealiseerd. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers….

Wesley Rozenhout nieuwe directeur Grassalco

GFC NIEUWS- Directeur Linus Diko van Grassalco heeft dinsdag overgedragen aan Wesley Rozenhout. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers. Klik…

Hatramij schenkt waarschuwingsborden aan OW

GFC NIEUWS- Hatramij Suriname heeft waarschuwingsborden geschonken aan het ministerie van Openbare Werken (OW). Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers….

Verbouwing en ontwikkeling Essed Stadion

GFC NIEUWS- In Suriname op een kwaliteitsvolle manier kunnen voetballen door te zorgen voor hoogstaande sportinfrastructuur, Dat is het doel van Surinaamse Voetbalbond (SVB). Dikke…

7 nieuwe Covid-gevallen en 1 dode

GFC NIEUWS- Het voorbije etmaal zijn 11 personen positief getest op Covid-19. Helaas viel er nog een Covid-dode en staat het aantal doden nu op…

Toename aantal coronadoden in Nederland

GFC NIEUWS- Het aantal geregistreerde coronadoden en besmettingen met het virus in Nederland blijft stijgen. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen…

Ingezonden| Registratie van landsdienaren

GFC NIEUWS- In de media lazen wij dat de minister van Binnenlandse Zaken, Bronto Somohardjo, het project “Registratie van Landsdienaren” heeft geïnitieerd op zijn ministerie….

Man kapt zus na ruzie

GFC NIEUWS- De 55-jarige Jozef C. is op 14 oktober ingesloten voor mishandeling en vernieling. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen…