Supporter gearresteerd vanwege ‘Shame on you FIFA’

Een supporter van het Marokkaanse team is in Kaliningrad (Rusland) gearresteerd omdat hij het optreden van de FIFA inzake de ‘videoscheidsrechter’ tijdens de WK-wedstrijd van Marokko tegen Portugal schandelijk vond.

Yassine Omairy werd aangehouden omdat hij op zijn T-shirt het opschrift “Shame on you FIFA” had. Een FIFA-official vond dat niet kunnen en eiste dat hij het shirt uittrok.

Toen hij dat weigerde, werd hij door de Russische politie in de boeien geslagen. Omairy, die een Amerikaans paspoort heeft, werd door tussenkomst van de Amerikaanse ambassade vrijgelaten.

Videoscheidsrechter

De FIFA kreeg op sociale media veel kritiek omdat Marokko geen beroep mocht doen op de video assistant referee (VAR).

De Marokkaanse voetbalster Nordin Amrabat en de Italiaanse scheidsrechter Mauro Bergonzi sloten zich aan bij de grote groep mensen die zware kritiek hebben op de FIFA en de scheidsrechter van het duel van Marokko tegen Portugal tijdens de Russische World Cup.

Hoewel de VAR tijdens dit wereldkampioenschap werd gebruikt om scheidsrechters tijdens de wedstrijd te assisteren, mocht Marokko op 20 juni de technologie niet gebruiken om fouten van Portugese voetballers aan te vechten.

Ref weigert videocollega

Bergonzi zei tegen de Italiaanse televisieomroep Mediaset dat de Amerikaanse scheidsrechter, Mark Geiger, Marokko een verdiende strafschop had onthouden nadat de Portugees Fonte in de 30e minuut van de wedstrijd in het strafschopgebied Khalid Boutaib omver liep.

Marokko vroeg hem de videoassistent te gebruiken na de vermeende fout, maar de scheidsrechter weigerde het verzoek.

Fonte’s bekritiseerde interventie was niet de enige fout die het Portugese team in het spel maakte.

In de 26e minuut van de wedstrijd duwde Raphael Guerreiro de Marokkaanse vleugelspeler Nordin Amrabat in de penaltyzone.

Diverse Marokkaanse voetballers vroegen vervolgens de scheidsrechter om de videoref  te consulteren, maar ook dit verzoek werd afgewezen.

Foto: Zoban Raftik