Suikervrije kauwgom met xylitol tijdens de zwangerschap kan risico vroeggeboorte mogelijk verlagen

GFC GEZONDHEIDSREDACTIE- Tandvleesontsteking is in verband gebracht met een verhoogd risico op vroeggeboorte, en nu suggereert nieuw onderzoek dat het kauwen van suikervrije kauwgom met xylitol tijdens de zwangerschap dit risico kan verlagen.

De studie vond plaats in Malawi, Afrika, dat een van ’s werelds hoogste percentages van vroeggeboorte heeft.

Deskundigen waarschuwen meteen dat het te vroeg is om te zeggen dat alle zwangere vrouwen xylitolgom moeten gaan kauwen om vroeggeboorte te voorkomen.

Elk jaar worden ongeveer 15 miljoen baby’s geboren vóór de 37e week van de zwangerschap, en dit aantal neemt toe, volgens de Wereldgezondheidsorganisatie.

OOK INTERESSANT
Gezinsplanning in tijden van crisis: Een belangrijke overweging

Baby’s die te vroeg geboren worden, hebben meer gezondheidsproblemen bij de geboorte en later in het leven.

“Als veldwerkers zijn we niet erg succesvol geweest in het identificeren van interventies die het risico op vroeggeboorte verminderen.

“En om vroeggeboortepreventie te bereiken met een eenvoudige, vrij goedkope interventie in een omgeving met weinig middelen met een van de hoogste percentages vroeggeboorten wereldwijd, is opmerkelijk,” zei Dr. Blair Wylie.

OOK INTERESSANT
Jaloerse ex- vriend steekt twee banden voormalige geliefde lek

Ze is directeur van maternale-foetale geneeskunde in het Beth Israel Deaconess Medical Center in Boston en was niet betrokken bij de studie.

“Dit heeft het potentieel om levens te redden in deze instellingen met lagere inkomens die wereldwijd een onevenredige last van vroeggeboorte dragen.”

Van Xylitol is bekend dat het ontstekingen vermindert en de mondgezondheid verbetert, legde studie auteur Dr. Kjersti Aagaard uit.

“Mondgezondheid en de gezondheid van de rest van je lichaam zijn nauw met elkaar verbonden,” zei de specialist.