fbpx

Suikervervangers niet onschuldig maar beïnvloeden gezondheid

GFC GEZONDHEIDSREDACTIE- Sinds de late jaren 1800 hebben kunstmatige zoetstoffen gezorgd voor ‘suiker’ zonder toegevoegde calorieën.

Lang werd aangenomen dat ze geen effect hebben op het menselijk lichaam, maar onderzoekers die op 19 augustus in het tijdschrift Cell publiceerden, betwisten dit idee.

Zij ontdekten dat deze suikervervangers niet inert zijn, en in feite kunnen sommige de microbiomen van menselijke consumenten veranderen op een manier die hun bloedsuikerspiegel kan veranderen.

Onderzoekers screenden zorgvuldig meer dan 1.300 personen.

“Bij proefpersonen die de kunstmatige zoetstoffen consumeerden, konden we zeer duidelijke veranderingen in de samenstelling en functie van darmmicroben identificeren, en de moleculen die ze in perifeer bloed afscheiden”.

BEKIJK OOK
Meerderheid Surinaamse vrouwen draagt nooit make up: 'wij zijn al mooi genoeg'

“Dit wil zeggen dat darmmicroben in het menselijk lichaam nogal reageren op elk van deze zoetstoffen,” wordt aangevoerd.

“Toen we keken naar consumenten van zoetstoffen als groepen, ontdekten we dat twee van de zoetstoffen, sacharine en sucralose, de glucosetolerantie bij gezonde volwassenen aanzienlijk beïnvloedden”.

“Interessant is dat veranderingen in de microben sterk gecorreleerd waren met de veranderingen die werden opgemerkt in de glycemische reacties van mensen.”