fbpx
Succesvolle Suriname- Guyana Canawaima joint meeting

De joint meeting tussen Suriname en Guyana welke op 2 en 3 maart in Nieuw Nickerie gehouden werd, is gelet op de uitkomst, succesvol verlopen. Statutair moeten er regelmatig bijeenkomsten georganiseerd worden tussen de raden van de beide landen, echter is dat vanwege omstandigheden al jarenlang niet gebeurd.

Bij de Canawaima zijn er statutair 2 raden in beide landen te weten Canawaima Ferry Services en Canawaima Management Company.

Canawaima Ferry Service is de vertegenwoordiger van de aandeelhouder en eigenaar van de boot, terwijl Canawaima Management Company belast is met de exploitatie en onderhoud van de boot.

Bij de Joint meeting waren beide raden van beide landen aanwezig. De delegatie van Guyana werd op Southdrain van harte welkom geheten door haar counterparts van Suriname en kreeg een rondleiding op de veerboot, waarbij zij zelf mochten waarnemen wat de staat van de boot is en konden zij daaruit hun eigen conclusies trekken.

Voor de opening van de algemene vergadering werd de delegatie welkom geheten door de burgervader van Nickerie, de Wedperkash Joeloemsingh. Ook de consul-generaal van Guyana in Suriname, Griffith, was aanwezig.

Tijdens de vergadering werden er presentaties gehouden door de technische deskundigen van Suriname, die gedetailleerd aangaven wat de gesteldheid van de boot is. Ook over de onderlinge communicatie tussen de 2 landen werd gesproken en beide landen waren het erover eens dat de communicatie altijd goed dient te zijn om de operations goed te kunnen managen. Iedereen was het erover eens dat er ingrijpende aanpassingen aan de boot gepleegd moeten worden om de vaart op een veilige manier te kunnen garanderen.

De chief delegate van Guyana, Kenneth Jordan, die de vergadering ook mocht voorzitten, gaf aan dat het belangrijk is dat alle handelingen die gepleegd moeten worden op en aan de boot geïnventariseerd moeten worden, waarna er een prioriteitenlijst opgesteld kan worden door beide landen.

Aan de hand daarvan zullen de landen beslissen over de verdeling van de kosten. Indien er 2 nieuwe motoren aangekocht moeten worden en de financiën zijn niet toereikend, zullen de beide delegaties bij hun respectieve overheden moeten aankloppen voor financiële ondersteuning.

Afgesproken is dat binnen enkele weken de Surinaamse delegatie naar Guyana vertrekt voor de vervolggesprekken. Beide delegaties benadrukten dat ze erg content waren met het verloop van de Joint Meeting en dat het nooit meer zover mag komen dat de communicatie verslechterd.

De Guyanese delegatie gaf ook aan op welke wijze er bij hun invulling wordt gegeven aan de relatie tussen de RvC Ferry Inc en RvC Management Co. Hierbij worden alle opbrengsten dagelijks door de Management Co. gestort op de rekening van de Ferry Inc.. De Management Co. moet dan aan de hand een begroting de benodigde financiën aanvragen bij de Ferry Inc.

Aan de Surinaamse zijde zijn er al jarenlang stagnaties, omdat deze handelingen niet goed uitgevoerd konden worden. Dit kwam onder andere doordat de Ferry Inc. Suriname tot vorig jaar niet over een eigen bankrekening beschikte, waardoor en een scheve relatie ontstaan is met de Management Co Suriname.

Sinds het aantreden van de nieuwe RvC bij Ferry Inc Suriname vorig jaar behoort dit probleem tot het verleden, omdat er direct een bankrekening geopend is. Ook de nieuwe RvC bij de Management Co. die pas enkele maanden aanzit, heeft haar ondersteuning toegezegd en getoond om de zaken nu richtig te laten verlopen.
Intussen worden er stappen ondernomen om het probleem terstond op te lossen, naar analogie van de werkwijze van de Guyanezen.
Tijdens de persconferentie die volgde na de vergadering, werd een vraag gesteld over het bedrag van US $40.000, dat in een eerder krantenartikel genoemd werd. Jordan gaf daarop aan dat enkele jaren geleden de Management Co Suriname deze schuld gemaakt heeft en niet betaald heeft. Hij geeft aan dat hij de huidige bestuurders niet daarvoor aansprakelijk kan stellen. Hij zal dit onderwerp bespreekbaar maken in de toekomst als de Canawaima operations weer een gezonde onderneming is geworden.(GFC)

Meer nieuws

49- jarige gewelddadige dief opgepakt

GFC NIEUWS- De 49-jarige Dharminderpersad C. is op donderdagavond 22 oktober aangehouden door de politie. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen…

Bazo- en BZV-aanvragen via Sozavo

GFC NIEUWS- De regering heeft besloten dat per 15 november alle aanvragen voor de Bazo- en BZV- verzekering bij de afdeling Basiszorg van het ministerie…

Vuilophalers in actie

GFC NIEUWS- Vuilophalers die werkzaamheden verrichten voor het ministerie van Openbare Werken (OW) zijn in actie. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin,…

Onderzoek naar cacaoproductie in Suriname

GFC NIEUWS- Tanja Tijtel en Naomi Venetiaan van het Polytechnic College Suriname hebben voor hun afstudeerproject voor het programma Hoger Laboratorium Onderwijs, samen een onderzoek…

Genti Mangroe nieuwe directeur Jeugdzaken

GFC NIEUWS- Donderdag heeft de ondertekening plaatsgevonden van het protocol van overdracht voor het Directoraat Jeugdzaken van het ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken (AW&J)….

ICJ volgt decemberstrafproces op de voet

GFC NIEUWS- De Internationale Commissie van Juristen (ICJ) zal het 8 decemberstrafproces blijven volgen. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers….

Bazo en BZV-kaarten automatisch verlengd

GFC NIEUWS- De Onderraad Sociaalzekerheidsstelsel heeft besloten dat alle verstrekte en nog te verstrekken Bazo en BZV zorgverzekeringen met een geldigheidsduur tot 31 oktober 2020…

NDP-topper Clairy Linger heengegaan

GFC NIEUWS- NDP-topper Clairy Linger is ingeslapen. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers. Klik op de foto voor meer informatie….

5.192 Covid-positief getest, 5.046 genezen

GFC NIEUWS- In Suriname zijn vanaf 13 maart 5.192 personen besmet geraakt met het coronavirus. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen…

Sanatan Dharmscholen blikken tevreden terug

GFC NIEUWS- De Sanatan Dharmscholen hebben voor het schooljaar 2019/2020 een goed slagingspercentage gerealiseerd. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers….

Wesley Rozenhout nieuwe directeur Grassalco

GFC NIEUWS- Directeur Linus Diko van Grassalco heeft dinsdag overgedragen aan Wesley Rozenhout. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers. Klik…

Hatramij schenkt waarschuwingsborden aan OW

GFC NIEUWS- Hatramij Suriname heeft waarschuwingsborden geschonken aan het ministerie van Openbare Werken (OW). Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers….