fbpx
Succesvolle oogst cassave vrouwen Kapasikele

Op donderdag 9 maart hebben de vrouwen van het dorp Kapasikele en omliggende dorpen de cassaveoogst gedaan. Minister Soeresh Algoe van Landbouw Veeteelt en Visserij(LVV) en zijn delegatie hebben deze heugelijk feit bijgewoond.

De cassave zal verwerkt worden tot instant kokori-pap. Deze vrouwen zijn aangesloten bij de ‘Agro Coöperatie Wi! Uma fu Sranan’ die als doel heeft samen te werken aan de ontwikkeling van het binnenland en zodoende meer werkgelegenheid te creëren.

‘Agro Coöperatie Wi! Uma fu Sranan’ is de eerste vrouwen agro-coöperatie in Suriname bestaande uit ongeveer 40 marronvrouwen, die actief is op het agrarische gebied in de districten Brokopondo, Saramacca, Para en Wanica. De voorzitter van deze coöperatie is Tania Lieuw A Soe.

De coöperatie heeft plannen om de productie uit te breiden en wel in verschillende smaken. Ter realisatie hiervan werkt de coöperatie met strategische partners, waaronder de overheid.

Het ministerie van LVV heeft de coöperatie meerdere malen ondersteund. Zij hebben een ploegmachine en podosiriplantjes gedoneerd aan de coöperatie. Het ministerie heeft ruim 15 hectare grond in het dorp Kapasikele ontbost.

Er zijn verschillende gewassen geplant zoals watermeloen, pompoen en cassave. Ook zijn de vrouwen begeleid geworden door voorlichters van het ministerie van LVV.

In samenwerking met andere partners (zoals IICA en EU) is het dorp voorzien van een rookkas, waar geraspte cassave wordt gerookt tot kokorimeel. Deze keten van activiteiten in Kapasikele(ontbossing-beplanting-oogsten-verwerking-verkoop) vindt minister Algoe een zeer goed initiatief en hij geeft aan dat dit een goed voorbeeld is voor anderen.

Ten aanzien van de oogst is de productie van cassave in Kapasikele heel hoog- ondanks hevige regenval- in vergelijking met andere gebieden. Naast de oogst van cassave wordt plantmateriaal verzameld om op andere gronden te planten.(GFC)

Meer nieuws

Bazo en BZV-kaarten automatisch verlengd

GFC NIEUWS- De Onderraad Sociaalzekerheidsstelsel heeft besloten dat alle verstrekte en nog te verstrekken Bazo en BZV zorgverzekeringen met een geldigheidsduur tot 31 oktober 2020…

NDP-topper Clairy Linger heengegaan

GFC NIEUWS- NDP-topper Clairy Linger is ingeslapen. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers. Klik op de foto voor meer informatie….

5.192 Covid-positief getest, 5.046 genezen

GFC NIEUWS- In Suriname zijn vanaf 13 maart 5.192 personen besmet geraakt met het coronavirus. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen…

Sanatan Dharmscholen blikken tevreden terug

GFC NIEUWS- De Sanatan Dharmscholen hebben voor het schooljaar 2019/2020 een goed slagingspercentage gerealiseerd. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers….

Wesley Rozenhout nieuwe directeur Grassalco

GFC NIEUWS- Directeur Linus Diko van Grassalco heeft dinsdag overgedragen aan Wesley Rozenhout. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers. Klik…

Hatramij schenkt waarschuwingsborden aan OW

GFC NIEUWS- Hatramij Suriname heeft waarschuwingsborden geschonken aan het ministerie van Openbare Werken (OW). Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers….

Verbouwing en ontwikkeling Essed Stadion

GFC NIEUWS- In Suriname op een kwaliteitsvolle manier kunnen voetballen door te zorgen voor hoogstaande sportinfrastructuur, Dat is het doel van Surinaamse Voetbalbond (SVB). Dikke…

7 nieuwe Covid-gevallen en 1 dode

GFC NIEUWS- Het voorbije etmaal zijn 11 personen positief getest op Covid-19. Helaas viel er nog een Covid-dode en staat het aantal doden nu op…

Toename aantal coronadoden in Nederland

GFC NIEUWS- Het aantal geregistreerde coronadoden en besmettingen met het virus in Nederland blijft stijgen. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen…

Ingezonden| Registratie van landsdienaren

GFC NIEUWS- In de media lazen wij dat de minister van Binnenlandse Zaken, Bronto Somohardjo, het project “Registratie van Landsdienaren” heeft geïnitieerd op zijn ministerie….

Man kapt zus na ruzie

GFC NIEUWS- De 55-jarige Jozef C. is op 14 oktober ingesloten voor mishandeling en vernieling. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen…