fbpx

Succesvolle afsluiting Basiscursus Fotografie

Ook dit jaar was er weer een Basiscursus Fotografie georganiseerd door de Surinaamse Fotografen Vereniging (SUFOV). Zo zoetjes aan staat de SUFOV er bekend om deze cursus voor beginnelingen maar zeker ook voor de ietwat gevorderden aan te bieden.

Deze basiscursus liep van 8 tot 30 mei en bestond uit zowel theorie- als twee praktijklessen waarbij de participanten datgene dat ze geleerd hadden goed konden oefenen. Het is gebruikelijk dat er ook fotobesprekingen aan bod komen van zowel foto’s geschoten tijdens de lesopdrachten als die men ook eerder geschoten had.

Voor Nalini was het direct aanpakken geblazen. Ze had een gloednieuwe camera die zijn vuurdoop kreeg tijdens deze cursus! Echt moeilijk vond ze de cursus niet maar het duurde toch wel even voordat ze alle instellingen die haar camera had snapte. Met behulp van de opgestoken kennis en de handleiding kan ze nu toch wel beter omspringen met een DSLR camera.

‘’Het is zeker een verschil als je jaren met een point en shoot camera geschoten hebt’’, zegt ze. De tweede praktijkdag in de Cultuurtuin en omgeving vond ze leuk. Daar heeft ze kunnen experimenteren met close ups en het werken met de flits.

Bij de laatste bijeenkomst was Harvey Lisse, beroepsfotograaf, als gast aanwezig en tevens belast met het meehelpen van de fotobespreking. Cursisten moesten diverse opdrachtfoto’s laten zien en kregen de nodige feedback.

Dat je eigenlijk nooit klaar bent met opsteken van informatie is duidelijk bij elke basiscursus. Ook mensen die al jaren, hetzij als hobby of vanwege hun werk bezig zijn met fotograferen, zien dat er altijd nog wat te verbeteren valt.

Clarence heeft in enkele weken geleerd in ‘manual’ te schieten. Voor hem is praktijk belangrijk en hij heeft ook aardig wat kunnen uitproberen. Een andere cursist, Sabrina, prefereert theorie direct gekoppeld aan de praktijk.

“Ik ben visueel ingesteld dus voor mij werkt dat beter. Ondanks ik de cursus pittig vond heb ik het goed kunnen afronden. Met een beetje inzet kom je er goed doorheen. En als je dingen bewust doet gaat het ook beter’’. Ze is nu al enthousiast om meer foto’s in familieverband te schieten.

In het verleden liet de SUFOV ook wel mensen toe die een point en shoot camera hadden. Daar is men echt wel vanaf gestapt omdat het niet goed samengaat met de materie voor DSLR en hybride camera’s.

De cursusleiding blikt terug op weer een goede Basiscursus Fotografie waarbij participanten in ieder geval nu meer vaardigheden hebben opgeslagen om flink aan de slag te gaan.

Foto: Kevin Tjopawiro
(GFC)

Overige berichten