fbpx
Subsidie aan EBS wordt gefaseerd afgebouwd

GFC NIEUWS- De subsidie aan de Energiebedrijven Suriname (EBS) zal gefaseerd worden afgebouwd. Dit als deel van de bezuinigingsmaatregelen van de regering.

President Chandrikapersad Santokhi zei op dinsdag 29 september tijdens zijn Jaarrede dat er een verschuiving plaatsvindt van objectsubsidie naar subjectsubsidie.

De subjectsubsidie is ongeveer gelijk aan 25% van het totaal subsidiebedrag. Tevens is de regering begonnen aan de reorganisatie van de EBS, met het oog op operationele efficiëntie.

Omdat het geld er gewoon niet is, kan de overheid volgens de regeringsleider niet meer alles en iedereen subsidiëren. Hij zegt dat de subsidies daarom gaan veranderen, waarbij de hogere inkomens de echte prijs moeten betalen, terwijl de zwakke gezinnen nog worden ondersteund. Dat geldt voor elektriciteit, drinkwater, kookgas en openbaar vervoer.

Tot het moment van invoering van de BTW wordt de fiscale heffingskorting van SRD 750, per maand gecontinueerd. Dit zal gepaard gaan met een campagne vanuit de overheid om te stimuleren, dat mensen zuiniger moeten omgaan met water en stroom. “Als we daar allemaal bewuster mee omgaan, drukt het onze water- en stroomrekening.”

Het afbouwen van de subsidie aan de EBS komt naast de fiscale maatregelen die eerder al aan en door het parlement zijn gepresenteerd en goedgekeurd. Er wordt gestart met de hervorming van het overheidsapparaat door onder andere een bezuiniging op de departementen met 10% over de gehele linie. Er wordt een solidariteitsheffing van 10% extra ingevoerd voor inkomens boven de SRD 150.000 per jaar. Dus niet voor lagere inkomens.’

Er komt, aldus het staatshoofd, een heroriëntatie op de fiscale korting op kapitaalinvesteringen en vrijstelling op halffabricaten. De Omzetbelasting op import gaat van 10% naar 12%. De royalty’s voor de kleinschalige goudsector worden verhoogd met 2,75% naar tussen de 5% en 7,5%. “Deze sector werkt met de bodemschatten, die van het volk zijn. Zij verdienen er goed aan, het is daarom niet meer dan redelijk, dat ons volk daar ook de vruchten van plukt,” aldus president Santokhi.

Meer nieuws

DOE en A20 gaan samenwerken

GFC NIEUWS- Met het oog op de stabiele ontwikkeling van Suriname, tekenen op 27 november de politieke partijen Democratie en Ontwikkeling in Eenheid (DOE) en…

Nickerie drie agronomen rijker

GFC NIEUWS- Sanchit Chandenie, Gangapersad Roshnie en Jaggessar Chandriekapersad zijn de eerste drie studenten die, zijn afgestudeerd van het programma Agronomie aan het Polytechnic College…

‘Suriname surprise op Curaçao’

GFC NIEUWS- Roberto Tjon A Meeuw, Surinaams kunstenaar en surfliefhebber op Curaçao, spat heldere kleuren verf over tientallen tegeltjes.

Nieuwe RvC bij BGVS

GFC NIEUWS- Het Bedrijf Geneesmiddelen Voorziening Suriname (BGVS) heeft een nieuwe raad van commissarissen (RvC).

“Suriname staat er als land”

GFC NIEUWS- “Sommigen zeggen dat ons land 45 jaar heeft verkwist. Anderen spreken van verloren dromen. Ik zie dat anders. Ik zie een land dat…

5 nieuwe coronagevallen genoteerd

GFC NIEUWS- 5 personen zijn besmet geraakt met het coronavirus. Deze gevallen deden zich voor in Paramaribo (2), Wanica (2) en Para (1)

Lijk 19-jarige visser aangespoeld

GFC NIEUWS- Het ontzielde lichaam van de ongeveer 19-jarige visser Ulrick France is in de vroege ochtend van 23 november nabij de steiger aan de…

“Ook wij gaan weer naar school!”

GFC NIEUWS- Samen met alle scholen is ook de stimulatiegroep voor dove- en slechthorende kinderen van start gegaan met het nieuwe schooljaar.

Geslaagde Independence Day Run 2020

GFC NIEUWS- Nadat al vroeg in het jaar duidelijk werd dat de Srefidensi Marathon dit jaar geen voortgang zou vinden heeft een aantal hardlopers het…