SU4SU doet eerste inleg van 300.000 euro in COVID-19 Vaccinfonds

GFC NIEUWSREDACTIE- Het SU4SU Fonds, een in 2020 opgerichte initiatief van het Surinaams bedrijfsleven, heeft met een bedrag van 300.000 euro de eerste inleg gedaan in het COVID-19 Vaccinfonds Suriname (CVFS), dat eerder deze maand door de regering is opgericht.

SU4SU-woordvoerder Henna Draaibaar, die het voorgaande op de COVID-19-persconferentie van vrijdag bekendmaakte, zegt dat het om het eerste bedrag gaat dat het fonds wil doneren.

Ze legt uit,dat het fonds vorig jaar maart in het leven is geroepen om steun te bieden in de strijd tegen de COVID-19-pandemie.

SU4SU heeft volgens haar 10 miljoen euro aan geld, maar vooral aan goederen via verschillende kanalen naar Suriname kunnen halen.

Van dit bedrag en de goederen is er nog een substantieel deel over, waardoor afgesproken is dat 300.000 euro gaat naar het CVFS en 200.000 euro wordt gereserveerd om te assisteren bij de logistieke ondersteuning – aanschaf van middelen en andere zaken die nodig zijn om te zorgen dat het vaccineren in Suriname kan beginnen.

Draaibaar: “Het is een gift, niet alleen van ons, maar van jullie allemaal, want iedereen heeft bijgedragen aan dit fonds. SU4SU maakt dit gebaar, maar wij zijn alleen de spreekbuis voor alle Surinamers, hier, in Nederland en andere landen, want jullie hebben ervoor gezorgd dat er geld in het fonds is gekomen.”

Het CVFS heeft volgens Diana Koswal, onderdirecteur Financiën van het ministerie van Volksgezondheid, als doel om middelen te verzamelen voor het vaccinatieplan. Ze benadrukt dat er additionele middelen nodig zijn voor de aankopen.

Het is daarom belangrijk dat de samenleving, het bedrijfsleven en donoren een bijdragen leveren. Zij worden dan ook opgeroepen hieraan gehoor te geven. Met hun steun kan het beter lukken en makkelijker gaan.

In het CVFS hebben naast Koswal als vertegenwoordiger van Volksgezondheid, verder zitting: Liane Pinas-Halfhide (Financiën en Planning), Luziano Truideman (Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking) en namens het bedrijfsleven: Waddy Sowma en Seandy Kenswil.

De financiele middelen kunnen gestort worden bij de Centrale Bank van Suriname (CBvS), waar er SRD-, euro- en US-dollar-rekeningen zijn geopend.

Minister Ramadin van Volksgezondheid noemt de garantie van financiële middelen voor de aanschaf van vaccins “uitermate belangrijk”.

“Wil je succes boeken met jouw vaccinatieplan, dan moet je ook genoeg middelen hebben om vaccins aan te schaffen”, aldus de bewindsman. Hoewel Suriname ook grants en donatie ontvangt, zou het volgens hem “zeer onwijs” zijn om alleen maar hierop te steunen, “omdat inzichten kunnen veranderen en beloftes plots wegvallen”.

Overige berichten