fbpx

Stutgard: Bedrieglijke Salmonella informatie

In een lokaal dagblad van donderdag 23 juli staat er een artikel met als kop: Salmonella besmette kipproducten niet naar Suriname”. Als je dit bericht lees, krijg je de indruk dat Suriname Salmonella vrij is. Dat is totaal niet juist, zegt de voedseldeskundige Ricky W. Stutgard.

Salmonella en Campylobacter Jejuni zijn ziektekiemen die normaal voorkomen in kip. Deze ziektekiemen kunnen voor maag-darmstoornissen zorgen met eventueel de dood tot gevolg.

Vanwege het open teeltsysteem in Suriname kunnen huisvliegen en ratten makkelijk in de hokken komen en het voer en drinkwater besmetten. Zo kennen wij zowel een horizontale vorm (via het ei van generatie op generatie) besmetting als wel een verticale (een kip besmet het hele hok) besmetting.

In Suriname worden de kipproducten volgens Stutgard bovendien niet bij de juiste temperaturen koel gehouden waardoor de kans op bederf en contaminatie toeneemt. “Ga maar na op vele verkooppunten wordt kip niet gekoeld ter verkoop aangeboden, terwijl op het etiket duidelijk staat vermeldt: “Keep always frozen”.

In 2004 hebben twee studenten van het NATIN en een MO B studente voor hun afstudeeronderzoek Stutgard in totaal 1150 eieren onderzocht en 1 op 8 had Salmonella. “Wat probeert men ons dus uit te leggen?”, vraagt hij.

Salmonella en Campylobacter jejuni zijn temperatuurgevoelig. Vlees en eieren goed verhitten, doodt ze en maakt ze onschadelijk. Eet daarom geen rauwe-, half gekookte dan wel spiegeleieren, luidt het advies van Stutgard.

Het advies van verplegend personeel op de RGD-poli’s die moeders adviseren om hun baby een zacht gekookt ei te geven, raadt hij af. “Dat is zoeken naar problemen en dus een onverantwoord advies. Mijn probleem met de bij wet erkende instanties is dat ze steeds weer het potentieel gevaar trachten te bagatelliseren”, aldus Stutgard.

Overige berichten