fbpx

Studie: pianospelen verhoogt verwerkingskracht hersenen en vermindert depressie, stress en angst

GFC NIEUWSREDACTIE- Nieuw onderzoek uitgevoerd door onderzoekers van de Universiteit van Bath toont aan dat het leren bespelen van een muziekinstrument het vermogen van de hersenen om bezienswaardigheden en geluiden te verwerken kan verbeteren en kan helpen om de stemming te verbeteren.

Volgens de studie die is gepubliceerd in het tijdschrift Scientific Reports, vertoonden beginners die 11 weken lang een uur pianolessen per week volgden een significante verbetering in het herkennen van audiovisuele veranderingen in de omgeving en rapporteerden ze lagere niveaus van depressie, stress en angst.

De onderzoekers ontdekten dat binnen slechts een paar weken na het starten van de lessen het vermogen van mensen om multisensorische informatie te verwerken – d.w.z. zicht en geluid – werd verbeterd.

OOK INTERESSANT
Waarschuwing voor zwangere vrouwen die rijden: 'zelfs kleine hobbels gevaarlijk voor baby'

Verbeterd ‘multisensorisch proces’ heeft voordelen voor bijna elke activiteit waaraan we deelnemen – van autorijden en een weg oversteken, tot het vinden van iemand in een menigte of tv kijken.

Deze multisensorische verbeteringen reikten verder dan muzikale vaardigheden. Met muzikale training werd de audiovisuele verwerking van mensen nauwkeuriger voor andere taken.

Degenen die pianoles kregen, vertoonden een grotere nauwkeurigheid in tests waarbij deelnemers werd gevraagd om te bepalen of ‘gebeurtenissen’ in beeld en geluid tegelijkertijd plaatsvonden.