fbpx

Studie levert eerste bewijs dat mindfulness adolescenten kan helpen trauma’s te overwinnen

GFC NIEUWSREDACTIE- Alleen al in 2021 hebben naar schatting een miljard kinderen over de hele wereld een vorm van geweld of verwaarlozing ervaren, variërend van seksueel tot fysiek of emotioneel misbruik.

Dergelijke ervaringen tijdens de kindertijd vormen een aanzienlijk risico voor de fysieke en mentale gezondheid van kinderen en verkorten hun levensverwachting.

In dit verband levert een internationale studie waaraan het UOC heeft deelgenomen voor het eerst wetenschappelijk bewijs waaruit blijkt dat het uitvoeren van een mindfulness-achtige meditatie-interventie, in combinatie met artistieke expressieactiviteiten en psychologische therapie voor trauma, gunstig is voor adolescenten die hebben geleden aan traumatische ervaringen.

De resultaten van dit werk, gepubliceerd op een open-source basis in Scientific Reports, tonen aan dat deze aanpak aanleiding geeft tot epigenetische veranderingen in traumagevoelige biologische routes geassocieerd met een significante vermindering van posttraumatische stresssymptomen.

OOK INTERESSANT
7 redenen waarom je nog niet ongesteld bent behalve zwanger zijn

Gezien het risico van intergenerationele overdracht van misbruik en wreed gedrag, kunnen deze resultaten een manier zijn om intergenerationele cycli van lijden te onderbreken.

“Onze studie levert voor het eerst wetenschappelijk bewijs dat dit soort interventie werkt,” zei de hoofdauteur van de studie, Perla Kaliman, een cursusinstructeur voor de Master’s Degree in Nutrition and Health van de Faculteit der Gezondheidswetenschappen van de UOC en onderzoeker bij het Center for Healthy Minds.

Om deze reden, vervolgde ze, “hopen we dat onze resultaten helpen bij het bevorderen van volksgezondheidsbeleid dat gericht is op het verminderen van zowel het lijden van kinderen als risicofactoren voor hun gezondheid.”