fbpx

Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/gfcnieu1/public_html/wp-content/themes/mts_newsonline/functions.php on line 175

Studenten Polytechnic College Suriname ronden studie succesvol af in Brazilië

Op zaterdag 15 december zijn de studenten van het Polytechnic College Suriname (PTC), Matradji Rafaël, Tijtel Norally, Koniki Shanithia en Ristra Bruce teruggevlogen uit Brazilië. Deze studenten waren met begeleiding van het Polytechnic College Suriname in maart 2018 vertrokken naar Brazilië om een deel van hun programma voort te zetten in Brasilia Federal Institute of Education Science and Technology, verder te noemen Instituto Federal Brasilia (IFB).

Na bijkans een jaar zwoegen en zweten hebben de studenten gekozen modulen met succes afgerond en zijn zij terug om dit heugelijk feit te midden van hun vrienden en familie te vieren.

In 2016 heeft het PTC een Memory of Understanding (MoU) ondertekend met “Instituto Federal Brasilia (IFB). Deze ondertekening vond op woensdag 27 april 2016 plaats tijdens de conferentie van alle federale instituten van Brazilië onder leiding van Conselho Dos Institutos Federais (CONIF).

De delegatie van het PTC bestond uit de directeur, Robby Glenn Holband, en de voorzitter van het PTC-bestuur, Ashokkumar Rambali.

Het doel van deze MoU is het in kaart brengen van institutionele en operationele samenwerkingsverbanden gericht op het bereiken van gemeenschappelijke doelen en het deelnemen aan de ontwikkeling van elkaars activiteiten. Dit heeft ook met zich meegebracht dat per 1 februari 2017 IFB, plaatsen beschikbaar heeft gesteld voor studenten van het PTC.

De vier eerder genoemde PTC-studenten hebben twee selectie rondes doorlopen alvorens gekozen te zijn uit de vele studenten die ook wilden participeren. Eén van de belangrijkste vereisten was dat de studenten basis Portugees moesten kunnen spreken, omdat alle lessen tijdens de studie in het Portugees verzorgd worden. Om dit te vergemakkelijken, hebben deze studenten in de eerste periode ook extra lessen Portugees mogen volgen.

OOK INTERESSANT
Ruim 50.000 gezinnen hebben de SRD 1.800 koopkrachtversterking al ontvangen

Matradji Rafaël en Tijtel Norally zijn studenten van het programma Information & Communication Technology ( ICT), terwijl Koniki Shanithia en Ristra Bruce studenten zijn van het programma Infrastructuur.

De studenten verbleven in een beschermd gebied en waren vrijwel continu in contact met de manager van de afdeling Studentenzaken van het PTC. Ook was de Surinaamse ambassadeur van Brazilië, Marlon Mohamedhoesein, continu in nauw contact met deze studenten.

Norally Tijtel: “De docenten en medestudenten warren heel vriendelijk en behulpzaam. Mocht er wat zijn, kon je altijd bij hen terecht. Wat betreft de opgedane kennis ben ik van mening dat ik heel wat heb bijgeleerd. Ik heb aardig wat onderzoek moeten doen over bepaalde onderwerpen en daar ben ik wel blij mee. Verder zou ik deze kennis ook in mijn verdere ICT-studie kunnen toepassen”. S

hanithia Koniki:” Studeren in Brazilie voor mij was een hele ervaring geweest. Het waren slechte en goeie ervaringen. Het was best wel even wennen in het beginnen. Al met al is deze beurs een toegevoegde waarde geweest voor mijn verdere CV-studie, mijn persoonlijke ontwikkeling en mijn mindset.”

Rafaël Matradji: “Ik zou PTC en IFB dank geven voor deze grote eer en een “once in a lifetime opportunity.” Niet te vergeten mijn moeder en een ieder die mij dat extra push heeft gegeven om door te bijten, ook mijn medestudenten die me lieten beseffen dat niet iedereen hetzelfde is maar een ieder een hart heeft.”(GFC)