fbpx

Studenten naar Servië voor artsenopleiding

Een groep van vijftien Surinaamse studenten gaat in Servië een opleiding tot arts volgen.

Deze studenten zullen op donderdag 21 maart vertrekken om aan een basis artsenopleiding te participeren.

Het ministerie van Volksgezondheid is samen met de studenten, de ouders en verzorgers, gedurende zes maanden druk bezig geweest met de voorbereidingen. Dit nadat de studiebeurzen door tussenkomst van het ministerie van Buitenlandse Zaken beschikbaar zijn gesteld.

Het ministerie van Volksgezondheid is de Servische regering enorm dankbaar. “Alle 15 studenten zijn geaccepteerd door Servië en over ongeveer zes jaar hebben wij jonge Surinamers terug met een gedegen Europese artsenopleiding”, zei een trotse minister Elias in zijn toespraak.

Servië is bereid niet alleen Suriname, maar ook andere landen te helpen. Dit doen zij door middel van het project ‘World in Servia’. Ook andere landen van het Caraïbisch gebied doen mee.

BEKIJK OOK
President Santokhi gereed voor ontmoeting met Chinees staatshoofd

“Suriname is wel het land met de meeste studenten, die medicijnen gaan studeren”, merkte Robert Mohammed, de onderdirecteur van het ministerie, op. In de eerste paar maanden zullen de studenten een intensieve training volgen in de Servische taal.

De reis naar Servië wordt bekostigd door de Surinaamse overheid. Ook krijgen de studenten een eenmalige uitkering van € 500 . De beurs omvat een tijdelijke gratis verblijfsvergunning. Verder ook gratis validatie van de middelbare school- en universiteitsdocumenten.

De kosten voor het aanleren van de taal, de colleges, accommodatie en maaltijden in de studenten faciliteit worden ook volledig door Servië gedekt.

Tevens hebben de studenten een ziektekostenverzekering en krijgen zij een studietoelage van ongeveer 130 euro per maand uitgekeerd.