Studenten in (bijna) alle landen staken tegen klimaatverandering

Redactie GFC Nieuws — Honderdduizenden scholieren over de hele wereld gaven vrijdag gehoor aan de oproep van de Zweedse tiener Greta Thunberg om te staken en zodoende actie te eisen tegen klimaatverandering. Sommige studenten liepen zelfs de klas uit terwijl zij aan de vooravond staan van examens.

De organisatoren denken dat er stakingen en demonstraties waren in meer dan 1.600 plaatsen in 110 landen , van Nieuw-Zeeland tot Syrië en Venezuela. Zij denken dat dit tot nu toe een van de grootste wereldwijde klimaatacties is van jongeren.

De website van Fridays for Future registreerde duizenden stakingen wereldwijd. Uit een overzicht blijkt dat er maar heel weinig landen zijn waar studenten zich niet bewust lijken van de gevaren van klimaatverandering.

Veertig weken geleden begon de 16-jarige Zweedse klimaatactiviste elke vrijdag met spijbelen om buiten het parlement van Stockholm te protesteren tegen de klimaatverandering. Dit inspireerde een grote wereldwijde staking op 15 maart, waar bijna 2 miljoen jongeren aan deelnamen.

De schoolstakers zeggen dat ze vanaf 20 september een week internationaal actie zullen voeren voor het klimaat, vóór een belangrijke top over klimaatverandering georganiseerd door de secretaris-generaal van de Verenigde Naties op 23 september.

Overige berichten