fbpx
Student overleeft operatie waarbij alle bloed uit haar lichaam werd gezogen

GFC NIEUWS- De 23-jarige universiteitsstudente Izzy Scott uit New York onderging eerder dit jaar een levensreddende operatie die onder meer inhield het draineren van alle bloed uit het lichaam.

In oktober 2018 werd bij Izzy pulmonale arteriële hypertensie (PAH) vastgesteld, een zeldzame, chronische longziekte.

Als de pulmonale arteriële hypertensie al een tijdje bestaat, is dat gevaarlijk voor het hart. Het hart krijgt namelijk steeds meer moeite om het bloed door de vaten in de longen te pompen. Omdat de rechterkamer van het hart het deel is dat bloed aan de longen levert, is het de rechter hartkamer die bij pulmonale arteriële hypertensie beschadigd raakt. De kamer wordt dan wijder, waardoor het hart minder krachtig kan pompen.

Omdat de rechter hartkamer tegen de linkerkamer ligt, komt door het uitzetten van die rechterkamer ook de linker in de problemen. De linkerkamer pompt het bloed door ons lichaam. Kan deze kamer minder bloed rondsturen omdat de rechterkamer erop drukt, dan daalt de gewone bloeddruk in onze vaten. Dat kan flauwvallen en andere gezondheidsproblemen veroorzaken. Zo zijn mensen met pulmonale arteriële hypertensie vaak erg moe en snel buiten adem.

Izzy begon zich in oktober 2018 onwel te voelen. Haar toestand was zo ernstig dat ze niet in staat was om zelf haar sokken aan te doen.

Nadat ze ruim een jaar worstelde met duizeligheid, pijn op de borst en kortademigheid werd eindelijk vastgesteld waaraan ze leed. Er moest drastisch worden ingegrepen.

Izzy vertelt dat ze eerst heel bang werd toen ze te horen kreeg wat de operatie inhield. Tijdens de operatie zou ze technisch dood zijn, omdat alle bloed uit haar lichaam zou worden gezogen. Alle bloedstollingen zouden hierdoor verwijderd worden.

De operatie verliep succesvol en is Izzy nu thuis aan het herstellen.

Meer nieuws

Covid-19: 82 testen, 1 positief

GFC NIEUWS- Het afgelopen etmaal testte slechts 1 persoon in Paramaribo positief op Covid-19. In totaal zijn 82 testen uitgevoerd.

Wayana willen eeuwenoud pad herstellen

GFC NIEUWS- Door een historisch looppad van de Wayana in Zuid-Oost Suriname weer open te kappen, kunnen de Wayana Inheemsen, die dorpen hebben in zowel…

Ricardo Panka nieuwe woordvoerder NDP

GFC NIEUWS- De Nationale Democratische Partij (NDP) laat in een persbericht weten dat vanaf 27 november Ricardo Panka als woordvoerder van de partij zal optreden.

DOE en A20 gaan samenwerken

GFC NIEUWS- Met het oog op de stabiele ontwikkeling van Suriname, tekenen op 27 november de politieke partijen Democratie en Ontwikkeling in Eenheid (DOE) en…

Nickerie drie agronomen rijker

GFC NIEUWS- Sanchit Chandenie, Gangapersad Roshnie en Jaggessar Chandriekapersad zijn de eerste drie studenten die, zijn afgestudeerd van het programma Agronomie aan het Polytechnic College…

‘Suriname surprise op Curaçao’

GFC NIEUWS- Roberto Tjon A Meeuw, Surinaams kunstenaar en surfliefhebber op Curaçao, spat heldere kleuren verf over tientallen tegeltjes.

Nieuwe RvC bij BGVS

GFC NIEUWS- Het Bedrijf Geneesmiddelen Voorziening Suriname (BGVS) heeft een nieuwe raad van commissarissen (RvC).

“Suriname staat er als land”

GFC NIEUWS- “Sommigen zeggen dat ons land 45 jaar heeft verkwist. Anderen spreken van verloren dromen. Ik zie dat anders. Ik zie een land dat…