Strijd tegen Stichting Moshiro voor Inheemsen Maho nog niet ten einde

De gemeenschap van Maho zit in een voortdurende strijd voor hun woon- en leefgebied dat tot heden wordt geclaimd door derden.

De voorzitter van de Stichting Moshiro heeft tijdens de binnenlandse oorlog in het district Marowijne, het verzoek gedaan aan de gemeenschap van Maho om tijdelijk een stuk grond (landbouwproject) beschikbaar te stellen voor de opvang van de Inheemsen uit het district Marowijne totdat de situatie daar weer veilig was.

De gemeenschap van Maho stemde toentertijd toe om de Inheemsen uit het district Marowijne die in nood waren te ondersteunen en op te vangen. Na de binnenlandse oorlog zijn die Inheemsen weer teruggekeerd.

In de tussentijd heeft de voorzitter in verband met zijn vertrek naar Nederland het voorzitterschap overgedragen.

Het nieuw bestuur en de gemeenschap van Maho zouden een vergadering hebben ter afsluiting van de tijdelijke opvang van de Inheemsen uit het district Marowijne. De vergadering is helaas niet doorgegaan de reden hiervan is onbekend.

Hierna kreeg de gemeenschap van Maho te horen dat het bestuur van de Stichting Moshiro nu gewijzigd was en bemand werd door niet-Inheemsen onder leiding van een politieambtenaar.

Het nieuwe bestuur heeft zonder medeweten van de gemeenschap van Maho een aanvraag ingediend op het stuk grond (171 hectare) om groot landbouw te beginnen. De aanvraag werd goedgekeurd. Hierna begon de Stichting Moshiro beheersdaden voor het maken en verhandelen van bouwkavels.

De gemeenschap van Maho werd geterroriseerd, mensen werden bedreigd, kostgronden werden plat gebulldozerd, mensen werden valselijk beschuldigd en opgesloten. Dit heeft ertoe geleid dat de Inheemsen hevig in verzet kwamen en dat zij besloten in hongerstaking te gaan in de Palmentuin.

Gelijktijdig met alle correspondenties, protestacties en petities heeft de gemeenschap besloten samen met de VIDS een case te starten bij de OAS (Organisatie van Amerikaanse Staten).

Na de lange strijd van de Inheemsen tegen de Stichting heeft de toenmalige minister van RGB, Ginmardo Kromosoeto, het besluit genomen om op 20 november 2012 de beschikking vanwege ingebrekestelling van de Stichting Moshiro in te trekken.

“Nu hebben wij vernomen dat de Stichting Moshiro onderleiding van de heer P. Redan een rechtszaak heeft aangespannen tegen de staat Suriname om de beschikking weer toe te wijzen”, zegt de ESAV.

De gemeenschap van Maho heeft historische banden met hun woon- en leefgebied en beschikt over documenten die dateren vanaf de 16 eeuw (bijvoorbeeld de koloniale installatie van kapitein Anthonie in 1875).

Het Inheems platform ESAV zal nationaal en internationaal samen met de gemeenschap van Maho krachtig in protest komen en roept op tot solidariteit van alle dorpen en organisaties om de strijd met de gemeenschap van Maho te voeren.

Overige berichten