fbpx

Strijd tegen plastic zakjes begonnen

Stichting Suresur Support Recycling Suriname vraagt middels een petitie aandacht van het parlement om de strijd te steunen voor eenmalig gebruik van plastic tasjes en samenwerken aan een wettelijk verbod op verstrekking hiervan per 1 januari 2019. De petitionarissen willen het gebruik hiervan ook verminderen vanwege de schade voor het milieu.

Uit handen van Jeroen Cornelisse, voorzitter van Support Recycling Suriname, kreeg parlementsvoorzitter Jennifer Geerlings-Simons een boekwerk met alle handtekeningen van ondersteuners en de uitslag van de door de Stichting gehouden poll.

SuReSur vraagt concreet om een verbod per 1 januari 2019 op het gratis verstrekken van plastic draagtasjes voor eenmalig gebruik bij de winkels, supermarkten en winkelcentra. Deze zogeheten “single use plastics” zorgen wereldwijd en in ons land voor enorme vervuiling.

De reactie van DNA-voorzitter Simons was serieus. Zij is doordrongen van de schade die het gebruik van plastic veroorzaakt en de milieuschade die we veroorzaken door er slordig mee om te gaan. Ze schetste dat in augustus van dit jaar de Milieuwet aangenomen moet gaan worden en kijkt naar de optie om ook de single use plastics meer aan banden te leggen.

De Stichting houdt het proces scherp in de gaten en zal blijven aansturen op een verbod. Inmiddels zijn op de wereld zestig landen ons voorgegaan en is er veel ervaring opgedaan hoe een dergelijke ban het meest effectief ingevoerd kan worden. De United Nations heeft hiervoor een zogeheten roadmap opgesteld die ook door de Surinaamse overheid gehanteerd kan worden in de gezamenlijke strijd tegen de plastic zakjes.

BEKIJK OOK
Arbeid wil spoedige operationalisatie Fonds Voorzieningen Ouderschapsverlof

Volgens de petitionarissen zijn er alternatieven zoals draagtassen van andere materialen die kunnen worden gebruikt, aangezien plastic tasjes ook schadelijk zijn voor het milieu. Fabrikanten die deze soort plastic tassen produceren kunnen met dezelfde machines ook dikkere plastic tassen produceren voor meervoudig gebruik.

Verder hoeven producenten niet te vrezen voor inkomstenderving, omdat deze tasjes voor een bepaalde prijs verkocht kunnen worden, stellen de indieners van de petitie.

Voorzitter Simons heeft aangegeven dat er een aantal initiatiefwetten zijn ingediend sinds 2015, maar dat besloten is te wachten op de Milieuraamwet die redelijk ver in ontwikkeling is. Voor plasticverpakking moet andere regelgeving worden gemaakt. Bij de ontwikkeling van wetgeving zal deze petitie ook worden meegenomen.(GFC)