Strijd tegen plastic wordt wereldwijd opgevoerd

De dagen van het plastic tasje zijn geteld. Plastic verstopt overal ter wereld rioleringen en leidt tot grote sterfte onder dieren, die het voor voedsel aanzien.

Vanaf 2002, toen Bangladesh als eerste de wegwerptasjes in de ban deed, volgden steeds meer landen, eerst schoorvoetend maar gaandeweg steeds enthousiaster, dit voorbeeld.

Boterhamzakje

Het plastic tasje deed zijn intrede in 1957 als boterhamzakje. Omstreeks 1970 had het tasje de papieren zak grotendeels verdrongen.

Bangladesh ontdekte dat de dunne zakjes het waterafvoersysteem de nek omdraaiden. De verstopte rioleringen leidden tot verwoestende overstromingen.

Landen als Zuid-Afrika, Rwanda, China, Australië en Italië volgende al snel het Bengaalse voorbeeld.

Betalen

Alarmerende berichten in de media schudden overal in de wereld steeds meer politici wakker. Engeland begon in 2015 met een extra belasting op plastic tassen om hun gebruik te ontmoedigen.

Warenhuis Marks and Spencer (M&S) ontdekte in 2008 dat klanten in 80 procent van de gevallen plastic tassen weigerden nadat het bedrijf was begonnen 5 pence per tas te vragen. De opbrengst werd gedoneerd aan milieuorganisaties.

Ook de media begonnen mee te doen. Het tijdschrift National Geographic kondigde aan dat het magazine niet meer in plastic zou worden verpakt.

Uitdaging

Gaandeweg sneuvelden ook andere plastic artikelen. Rietjes, flessen, gebruiksvoorwerpen, bestek, voedselcontainers en andere producten die eenmalig worden gebruikt, staan allemaal in veel landen op de nominatie om verboden te worden.

De strijd tegen plastic is een lange, moeizame strijd. En een enorme uitdaging: de Taiwanese Environmental Protection Agency schat dat iedere burger in Taiwan gemiddeld 700 plastic tassen per jaar gebruikt.

Foto: Sándor Balázs