Stress zorgt echt voor grijs haar, bewijst controversiële studie

GFC NIEUWS- Amerikaans onderzoek toont aan dat stress echt zorgt voor grijs haar. Adrenaline, een hormoon die vrijkomt bij stressreacties, is tijdens korte periodes van stress voordelig omdat het je lichaam voorbereid om te vechten of te vluchten.
Bij lange periodes van stress kan de adrenaline echter een negatief effect hebben. Te veel adrenaline kan namelijk DNA beschadigen wat op den duur kan leiden tot uiteenlopende aandoeningen: van grijs haar tot kwaadaardige tumoren.
Deze reactie zou ook kunnen verklaren waarom een stressvol bestaan lichamelijke klachten kan veroorzaken bij mensen.
De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen door muizen gedurende verschillende weken met behulp van een infuus bloot te stellen aan grote hoeveelheden van een samengestelde stof die vergelijkbaar is met adrenaline.
Uit deze testen kwam naar voren dat het niveau van het anti-kankerproteïne p53 bij de muizen daalde. Het eiwit P53 komt ook voor bij mensen en wordt ook wel de bewaker van het genoom genoemd, omdat de stof de vorming van tumoren onderdrukt.
Het proteïne p53 treedt in actie wanneer DNA beschadigd wordt. Hierdoor kunnen kankerverwekkende cellen herstellingen uitvoeren of zelfmoord plegen. Wanneer het eiwit P53 afneemt, neem de kans op tumoren dus toe.
Schade aan het DNA zou ook impact hebben op de cellen die pigment in het haar produceren. Wanneer deze cellen geen pigment meer kunnen produceren verandert je haar dus van kleur. Dit verklaart het ontstaan van grijze haren.

Overige berichten