fbpx

Stress kan risico op overlijden aan kanker verhogen

GFC NIEUWSREDACTIE- Volgens onderzoekers van het Medical College of Georgia aan de Augusta University kan de slijtage van het lichaam door chronische en levenslange stress ook de kans verhogen om te sterven aan kanker.

Die slijtage, allostatische belasting genoemd, verwijst naar de cumulatieve effecten van stress in de loop van de tijd. “Als reactie op externe stressoren geeft je lichaam een stresshormoon af dat cortisol wordt genoemd, en zodra de stress voorbij is, zouden deze niveaus weer naar beneden moeten gaan,” zegt Dr. Justin Xavier Moore, een epidemioloog aan het Medical College of Georgia en Georgia Cancer Center.

“Als je echter chronische, voortdurende psychosociale stressoren hebt, kan dat op biologisch niveau slijtage aan je lichaam veroorzaken.”
De onderzoekers ontdekten dat, zelfs zonder zich aan te passen aan potentiële risicofactoren, zoals leeftijd, sociale demografie zoals ras en geslacht, armoede-inkomensverhouding en opleidingsniveau, degenen met een hoge allostatische belasting 2,4 keer meer kans hadden om te sterven aan kanker dan mensen met een lage allostatische belasting.

BEKIJK OOK
Mensen die teveel slapen hebben mogelijk 69% meer kans op ontwikkelen dementie

In feite merkten hij en zijn collega’s in eerder onderzoek op dat bij het kijken naar trends in allostatische belasting over 30 jaar bij 50.671 personen, volwassenen van 40 jaar en ouder een groter dan 100% verhoogd risico op hoge allostatische belasting hadden in vergelijking met volwassenen jonger dan 30.

Verder hadden zwarte en Latino-volwassenen, ongeacht de periode, een verhoogd risico op hoge allostatische belasting in vergelijking met hun blanke tegenhangers.

Veel daarvan, zegt Moore, kan worden toegeschreven aan structureel racisme – dingen zoals moeite met het navigeren door betere onderwijskansen of eerlijke en rechtvaardige woningleningen.