Kip moet je niet wassen voor het bereiden, zegt Amerikaanse voedingswaakhond

GFC Nieuws — “Stop alsjeblieft met het wassen van rauwe kip!,” waarschuwt het Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention (CDC) met vetgedrukte letters op haar website. Het wassen van rauwe kip is één van de belangrijkste manieren waarop ziekmakende bacteriën op de kip zich in de keuken verspreiden, waarschuwt het centrum.

Amerikanen eten steeds meer kip, veel meer dan elke andere vleessoort.

Dat is heel gezond, maar rauwe kip is ook vaak gecontamineerd met de Campylobacter-bacterie en soms ook met Salmonella- en Clostridium perfringens-bacteriën.

Wie onvoldoende verhitte kip of ander voedsel of dranken eet die besmet zijn door rauwe kip of de sappen ervan, kan een door voedsel overgedragen ziekte (voedselvergiftiging) krijgen.

Wanneer je rauwe kip wast, kunnen waterdruppels van de kip spatten naar de omgeving. Daarbij kunnen schadelijke bacteriën meegenomen worden.

Die kunnen terecht komen op andere levensmiddelen, gebruiksvoorwerpen en op het aanrecht en zo besmettingen veroorzaken.

De CDC doet op de website enkele aanbevelingen:

  • Plaats de kip in een wegwerpzak voor u die in uw winkelwagentje of koelkast doet, om te voorkomen dat rauwe sappen op andere voedingsmiddelen terechtkomen.
  • Was de handen 20 seconden voor en na het hanteren van kip met warm zeepsop.
  • Was geen rauwe kip. Tijdens het wassen kunnen sappen van de kip zich verspreiden in de keuken en andere voedingsmiddelen, gebruiksvoorwerpen en werkbladen besmetten.
  • Gebruik een aparte snijplank voor rauwe kip.
  • Plaats nooit gekookt voedsel of verse producten op een bord, snijplank of ander oppervlak waar voorheen rauwe kip op zat.
  • Was snijplanken, keukengerei, borden en werkbladen met heet zeepwater na het bereiden van kip en voordat u het volgende product klaarmaakt.
  • Gebruik een voedselthermometer om ervoor te zorgen dat de kip tot een veilige interne temperatuur van minstens 74o C wordt gekookt.
  • Als u ingevroren rauwe kip in een magnetronmaaltijd bereidt, behandel deze dan zoals u verse rauwe kip zou bereiden. Volg de kookinstructies zorgvuldig om voedselvergiftiging te voorkomen.
  • Als je denkt dat de kip die je geserveerd krijgt in een restaurant of ergens anders niet volledig gekookt is, stuur hem dan terug om langer te koken. Koel of vries restanten kip in binnen 2 uur (of binnen 1 uur als de buitentemperatuur hoger is dan 32o C).

 

 

Overige berichten