Stop met elkaar de hand geven, het brengt alleen maar ziekten over

GFC NIEUWS- Wij moeten met z’n allen er een gewoonte van maken om geen handen meer te schudden als je iemand tegenkomt of ergens op bezoek gaat. Het is nergens voor nodig. Je kunt simpelweg een vriend, familielid, zakenrelatie of kennis verbaal groeten. Dat moet de nieuwe code worden om te groeten.

Experts zijn van oordeel dat er op deze wijze een heleboel besmettingen en ziektegevallen kunnen worden voorkomen. Het gaat daarbij vooral om het griepvirus, andere virussen, het coronavirus, maar ook zeer ziekmakende bacteriën.

“Via de handen worden enorm veel virussen en bacteriën verspreid die diarree, verkoudheid, griep, huidinfecties, longontsteking, bloedvergiftiging en andere  ernstige aandoeningen kunnen veroorzaken. Het is daarom belangrijk je handen regelmatig te wassen met zeep en voldoende water. Let op dat je ook de nagels goed wast en bij voorkeur kort knipt. En stop met het geven van de hand”, aldus de kenners.

Ook is het volgens hen belangrijk om deurknoppen van toiletdeuren, kraanknoppen en andere knoppen in het toilet, regelmatig te desinfecteren met alcohol of een ander effectief middel.

De topexpert adviseert verder dat er liever een wegwerp servetje gebruikt kan worden bij het openen en sluiten (bij zowel het binnenkomen en verlaten) van een publieke toiletdeur, evenals het gebruik van kranen en knopjes in publieke toiletten. Uiteraard moeten de handen altijd goed gewassen worden.  

Na een bezoek aan het toilet zitten er miljoenen bacteriën op de handen. Uit Engels en Amerikaans onderzoek blijkt dat ook een groot percentage mannen en vrouwen wereldwijd hun handen niet wassen nadat ze naar het toilet zijn gegaan of seks (vooral bij seks in de auto) hebben bedreven. De handen zijn daarvoor nog in contact geweest met sperma, vaginavocht en bij anale en vaginale seks, soms met ontlasting en bloed.

Ook op de deurhendels en kraanknopjes van publieke toiletten zitten er vaak miljoenen bacteriën. Gebruik daarom ook bij het sluiten van de kraan (nadat je de handen al hebt gewassen) en het openen en sluiten van de deur een schoon wegwerp servet. Sommige personen wassen hun handen niet of onvoldoende. Ziekmakende bacteriën en virussen kunnen dan bij het aanraken van de mond, neus of ogen, via slijmvliezen, het lichaam binnendringen.

Ook bij het aanraken van hendels van winkelwagens, in het openbaar vervoer en apparaten in de sportschool is de kans erg groot op besmettingen. “Zorg er in de sportschool voor dat je de apparatuur eerst goed ontsmet alvorens die te gebruiken. En belangrijk: was regelmatig je handen met water en zeep of gebruik indien er geen kraan beschikbaar is een handsanitizer “, aldus de Europese topexpert.

 

 

 

Overige berichten