fbpx
STIVASUR lanceert nationale verkeersveiligheidscampagne

De Stichting voor Verantwoord Alcoholgebruik Suriname(STIVASUR) lanceerde vandaag haar eerste bewustwordingscampagne. De campagne staat in het teken van ‘Don’t Drink and Drive’ en is speciaal ontwikkeld om in de Verkeersveiligheidsmaand (15 augustus tot en met 15 september) extra aandacht te vragen voor mogelijke gevolgen van onverantwoord alcoholgebruik in het verkeer.

Verkeersveiligheidsmaand 15 augustus – 15 september

Als gekeken wordt naar het aantal verkeersongevallen in Suriname en de wijze waarop de ongevallen plaatsvinden, dan moeten wij in Suriname nog meer actie ondernemen op het gebied van verkeersveiligheid. Eén van de aspecten waarbij STIVASUR haar krachten aan wil verlenen is het onverantwoord alcoholgebruik in het verkeer.

Het ministerie van Justitie en Politie voert vanaf 2015 in de periode van 15 augustus tot en met 15 september extra activiteiten uit in de Verkeersveiligheidsmaand.

Het verkeer deelnemend publiek wordt in die periode extra geïnformeerd over het belang van veilig verkeer en geconfronteerd met de structurele en collectieve inspanning die verkeersveiligheid vereist van alle deelnemers.

Verschillende actoren met formele en maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen initiatieven om de verkeersveiligheid te bevorderen.

Zo ziet STIVASUR dit ook als haar verantwoordelijkheid om de deelnemers bewust te maken van mogelijke gevolgen van onverantwoord alcoholgebruik in het verkeer. Stichting voor Verantwoord Alcoholgebruik Suriname – STIVASUR is opgericht in mei 2015 en heeft tot doel het stimuleren van verantwoord alcoholgebruik.

Dat doen de deelnemers: King’s Enterprises, Surinaamse Brouwerij en Suriname Alcoholic Beverages middels zelfregulering. Dit betekent dat de deelnemers een zekere maatschappelijke verantwoordelijkheid op zich nemen door zichzelf te verbinden aan regelgeving betreffende het verantwoord promoten en verkopen van de alcoholhoudende producten die zij produceren, importeren en verkopen. Daarnaast zetten zij zich in om onder meer middels educatie en bewustwordingscampagnes met de samenleving te communiceren over verantwoorde alcoholconsumptie.

Gedragscode en Gedragscode Evaluatie Commissie

Een belangrijk mechanisme welke STIVASUR hanteert is de mogelijkheid voor iedere burger om klachten over reclame-uitingen die niet voldoen aan onze Gedragscode voor Alcohol Reclame en Marketing in te dienen via onze website en Facebookpagina.

Het kerndoel van de Gedragscode is het optimaliseren van verantwoord alcoholgebruik. Zo richt de Gedragscode zich onder andere op het voorkomen van alcoholgebruik onder jongeren, waarbij de leeftijdsgrens van 18 jaar voor alcoholaankoop en – consumptie wordt gehanteerd.

Personen onder de leeftijdsgrens zullen op geen enkele wijze de doelgroep mogen zijn van de deelnemende bedrijven of via reclame-uitingen tot consumptie worden aangezet.

Tevens verbiedt de Gedragscode aan de deelnemers reclame-uitingen van alcoholhoudende dranken aan zwangere vrouwen, het onthouden van discriminerende uitingen alsook van afbeeldingen van onverantwoord en overmatig alcoholgebruik in het bijzonder in het verkeer.

Op basis van de regels van de Gedragscode zijn tevens de marketingcommunicaties die geplaatst zijn op locaties die zich binnen het gezichtsveld van minimaal 200 meter bevinden van een kerk, basis- en middelbare school of kinderspeelplaats, verwijderd tenzij eigenaar van de locatie beschikt over een gedistilleerd vergunning.

Voor het toezien op de naleving van de Gedragscode is op 24 augustus 2016 de Gedragscode Evaluatie Commissie geïnstalleerd die bestaat uit een gepensioneerde rechter en vertegenwoordigers van het ministerie van Justitie en Politie, de Vereniging van Journalisten en de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven.

De Commissie behandelt klachten die het publiek indient. Het is de verantwoordelijkheid van het publiek en maatschappelijke organisaties om reclame-uitingen te beoordelen op de regels van de Gedragscode en de verantwoordelijkheid van de deelnemers van STIVASUR om te voorkomen dat de Evaluatie Commissie maatregelen moet nemen zoals overeengekomen in de Gedragscode.

Verkeersveiligheidscampagne 2017

STIVASUR ziet het als haar maatschappelijke verantwoordelijkheid om de samenleving te informeren dat alcohol en rijden in het verkeer niet samengaan. Wij willen met deze campagne een toegevoegde waarde leveren aan het verbeteren van de normen en waarden van de samenleving met betrekking tot alcohol en verkeer.

Er is gekozen voor het communiceren van een confronterende boodschap: ‘Hoe eindigt jouw rit? Kom veilig thuis. Don’t Drink and Drive’, terwijl de illustraties laten zien dat de rit van een bestuurder die onder invloed van alcohol rijdt, kan eindigen in een ambulance, een lijkwagen, of in een politiewagen.

In de campagne communiceren wij ook het beste alternatief en dat is om niet zelf deel te nemen aan het verkeer maar je te laten rijden door bijvoorbeeld gebruik te maken van een taxi.

De illustraties zullen vertoond worden op 7 billboards verspreid over Paramaribo, Wanica en Para.

Verder maken ook uitingen op social media en spiegelstickers en tafelkaarten voor horecabezoekers deel uit van STIVASUR’s eerste nationale bewustwordingscampagne.

Tijdens de launch van haar eerste bewustwordingscampagne zal STIVASUR ook 1.000 tubes doneren aan Het Korps Politie Suriname voor het uitvoeren van blaastesten in het verkeer.(GFC)

Meer nieuws

Crimineel duo aangehouden en opgesloten

GFC NIEUWS- Leden van Recherche Regio Paramaribo hebben in samenwerking met het Regio Bijstand Team Paramaribo (RBTP) de voortvluchtige verdachte Anan M. opgespoord en aangehouden….

Geen Covid-19-persconferentie deze week

GFC NIEUWS- Het ministerie van Volksgezondheid heeft deze week geen Covid-19-persconferentie gehouden. Impotent of minder potent? Maak online gebruik van professionele adviezen van internationale topexperts….

Regering komt met Sociaal Vangnet

GFC NIEUWS-De maatregelen die de regering zal treffen om de economie wederom gezond te maken, zullen een impact hebben op de samenleving en heeft de…

Brunswijk vraagt geduld samenleving

GFC NIEUWS- Op woensdag 16 september was het precies twee maanden dat de regering Santokhi-Brunswijk aan de macht is. Impotent of minder potent? Maak online…

De Heilige Maand Purushottam Más

GFC NIEUWS- Op de Hindū kalenders dit jaar staat voor de periode 18 september t/m 16 oktober Purushottam Más (Malmás) vermeld. Impotent of minder potent?…

Suriname heeft goede vriend in Amerika

GFC NIEUWS- Suriname heeft in Amerika een goede partner gevonden. Dit zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Michael Pompeo, tijdens zijn eendaags bezoek aan…

President Santokhi ontvangt minister Pompeo

GFC NIEUWS- President Chandrikapersad Santokhi heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Michael Pompeo ontvangen op het presidentieel paleis. Impotent of minder potent? Maak online…

Lions biedt gratis diabetestest aan

GFC NIEUWS- Lions Club Paramaribo Central is met ondersteuning van haar moederclub Lions Club International gestart met een diabetesproject om het bewustzijn over de gevaren…