fbpx
Stimulering lokale productie belangrijker dan ooit

GFC NIEUWS- Via de reguliere begroting en donaties vanuit internationale instellingen zal de regering middelen vrijmaken voor het COVID-19 noodfonds.

Dit fonds zal worden ingezet om niet alleen de gezondheidszorg, maar ook de economie gezond te houden tijdens en na de coronacrisis. Dit zei de minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad, tijdens de COVID-19 persconferentie van 8 april.

De ministeries van Financiën en Volksgezondheid zijn drukdoende gelden vrij te maken uit reeds lopende projecten. Zoals 425 duizend SRD uit het Saramaccakanaalproject, 5 miljoen SRD van de Wereldbank, 1 miljoen SRD van de International Development Bank (IDB) en een additionele 20 miljoen SRD. “Dat heeft allemaal te maken met de gezondheidszorg en de aanpak van het coronavirus.

De economie mag niet stil blijven staan, dus is er met het Internationaal Monetair Fonds (IMF) gesproken en is online met verschillende landen in het Caribisch gebied vergaderd. Dit heeft erin geresulteerd dat de bureaucratie die gepaard gaat met het verstrekken van financiën, wordt verminderd”, aldus minister Hoefdraad. De gelden zijn geoormerkt en gaan richting de volksgezondheid.

De minister gaf aan dat de economische impact nog moet komen, maar dat alvast belangrijk is, dat wij het land gezond houden. “Suriname is economisch niet zo sterk als de grote landen in de wereld en moet het hebben van exporten, wat nu vrijwel stil ligt. Kleine landen als Suriname en andere in het Caribisch gebied betalen altijd een zwaardere prijs wanneer het misgaat in de wereld.”

De bewindsman gaf enkele voorbeelden hoe wij onze economie zullen versterken. Dat kan onder meer met het noodfonds. De focus ligt daarbij op het openhouden van bedrijven, behoud van banen te garanderen en het stimuleren van nationale productie. Waar nodig zal een tijdelijke importstop worden gehanteerd om de nationale economie op peil te kunnen houden. Verder komen er ook belasting verlichtende maatregelen.

“De private sector zal middels projecten gebruik kunnen maken van fondsen, omdat stimulering van lokale productie centraal zal staan om uit de crisis te komen.”

Meer nieuws

BOG houdt drive- thru-uitreiking

GFC NIEUWS- Ter afsluiting van de training Basis Psychosociale Vaardigheden voor COVID-19 hulpverleners heeft er een drive-thru uitreiking plaatsgevonden.

Dringende aanpak natte infrastructuur Saramacca

GFC NIEUWS- Tijdens een spoed onderhoud tussen het DNA-lid Radjendre Debie en districtscommissaris Sherin Bansi-Durga van Saramacca met de minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij…

Geen nieuwe Covid-gevallen maandag

GFC NIEUWS- Al twee dagen op rij is niemand positief getest op Covid-19. Het voorbije etmaal zijn 23 testen uitgevoerd en testte iedereen negatief.

Achaibersing buigt zich over knelpunten BBGO

GFC NIEUWS- Minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning heeft zich samen met het bestuur van de Bond voor Belangenbehartiging Gepensioneerden uit Overheidsdienst (BBGO) gebogen…

BEP brengt bezoek aan Kwinti en Pamaka Gaaman

GFC NIEUWS- Een delegatie van de politieke partij BEP onder leiding van voorzitter Ronny Asabina heeft op Onafhankelijkheidsdag een kennismakingsbezoek gebracht aan de pas beëdigde…

Succesvolle launch NPS Global Village

GFC NIEUWS- Op initiatief van afdeling Nederland van de Nationale Partij Suriname (NPS) is recent tijdens een virtuele kick-off meeting de NPS Global Village gestart.

Vergunning City Change opgeschort

GFC NIEUWS- De Centrale Bank van Suriname heeft conform artikel 38 lid 2 Wet Toezicht Geldtransactiekantoren 2012 de door haar aan City Change, gevestigd aan…

China wil versterking band met Suriname

GFC NIEUWS- De ambassadeur van China, Liu Quan, heeft tijdens een bezoek aan de minister van Natuurlijke Hulpbronnen (NH), David Abiamofo, het belang van het…

Man (26) overleden na botsing met boom

GFC NIEUWS- 29/11/20- Bij een eenzijdig ongeval is zondagmorgen een 26- jarige man om het leven gekomen. Getuigen hebben het slachtoffer nog gereanimeerd.