fbpx
Stille loop BEP in Brokopondo

GFC NIEUWS-De partij voor Broederschap en Eenheid in Politiek (BEP) heeft zich naar aanleiding van de ontwikkelingen in het afgelopen weekeind beraden en besloten om op eigen manier medeleven te betuigen door een stille loop te initiëren in Brokopondo.

Met deze loop wil de partij solidariteit betuigen aan de slachtoffers en de nabestaanden. Daarnaast is deze actie ook bedoeld om nationaal en internationaal aandacht vragen voor het zinloos geweld.

De partij zegt in een verklaring met diepe verontwaardiging kennisgenomen te hebben van de escalatie van de spanningen in het concessiegebied van de goudmultinational Rosebel Gold Mines in Brokopondo.

Als gevolg van de escalatie zijn er door geweerschoten een dode en gewonden te betreuren. In een reactie daarop zijn have en goed van de maatschappij vernield.

“Wij betreuren de ontstane situatie ten zeerste en roepen alle partijen op het geweld achterwege te laten en het pad van dialoog te volgen.”

“De staat Suriname heeft concessies gegeven aan de goudmultinationals. Die concessies bevinden zich echter in de woon- en leefgebieden van de plaatselijke gemeenschappen. Een groot deel van de plaatselijke bevolking vindt haar bestaan in de kleinschalige goudsector. Met de komst van de multinationals zijn veel van de goudrijke gebieden weggegeven. Als gevolg daarvan doen zich voortdurend conflicten voor tussen goudzoekers en de maatschappijen.”

“In de achter ons liggende periode is er veelvuldig overleg geweest tussen de regering, de maatschappijen en de lokale gemeenschappen. Echter heeft dat tot nu toe niet geresulteerd in een model dat een duurzaam oplossing garandeert. Een mogelijke oplossing hiervoor is de Wet op Bescherming Woon- en Leefgebieden die reeds is aangenomen, maar nog niet is afgekondigd.”

“Voorts heeft de regering een Management Team ingesteld en opgedragen het proces in te zetten naar wettelijke erkenning van de grondenrechten van Inheemse en Tribale Volken. Wij roepen de regering op om de voornoemde wet af te kondigen en het ingezette proces te voltooien.”

De BEP condoleert de totale Surinaamse samenleving, in het bijzonder de nabestaanden, en leeft mee met eenieder die op welke wijze dan ook betrokken is geweest bij het geheel.

De organisatie zal alles binnen haar vermogen doen om de orde en rust te doen terugkeren binnen de samenleving, en roept partijen op het hoofd koel te houden.

Meer nieuws

5.192 Covid-positief getest, 5.046 genezen

GFC NIEUWS- In Suriname zijn vanaf 13 maart 5.192 personen besmet geraakt met het coronavirus. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen…

Sanatan Dharmscholen blikken tevreden terug

GFC NIEUWS- De Sanatan Dharmscholen hebben voor het schooljaar 2019/2020 een goed slagingspercentage gerealiseerd. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers….

Wesley Rozenhout nieuwe directeur Grassalco

GFC NIEUWS- Directeur Linus Diko van Grassalco heeft dinsdag overgedragen aan Wesley Rozenhout. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers. Klik…

Hatramij schenkt waarschuwingsborden aan OW

GFC NIEUWS- Hatramij Suriname heeft waarschuwingsborden geschonken aan het ministerie van Openbare Werken (OW). Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers….

Verbouwing en ontwikkeling Essed Stadion

GFC NIEUWS- In Suriname op een kwaliteitsvolle manier kunnen voetballen door te zorgen voor hoogstaande sportinfrastructuur, Dat is het doel van Surinaamse Voetbalbond (SVB). Dikke…

7 nieuwe Covid-gevallen en 1 dode

GFC NIEUWS- Het voorbije etmaal zijn 11 personen positief getest op Covid-19. Helaas viel er nog een Covid-dode en staat het aantal doden nu op…

Toename aantal coronadoden in Nederland

GFC NIEUWS- Het aantal geregistreerde coronadoden en besmettingen met het virus in Nederland blijft stijgen. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen…

Ingezonden| Registratie van landsdienaren

GFC NIEUWS- In de media lazen wij dat de minister van Binnenlandse Zaken, Bronto Somohardjo, het project “Registratie van Landsdienaren” heeft geïnitieerd op zijn ministerie….

Man kapt zus na ruzie

GFC NIEUWS- De 55-jarige Jozef C. is op 14 oktober ingesloten voor mishandeling en vernieling. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen…