fbpx

Stijging bezoeken jongeren wereldwijd aan spoedeisende hulp voor zelfmoordpogingen tijdens coronapandemie

GFC NIEUWSREDACTIE- Hoewel het aantal bezoeken aan de pediatrische spoedeisende hulp in het algemeen sterk afnam tijdens de COVID-19-pandemie, toont een nieuw gepubliceerde studie van de Universiteit van Calgary aan dat er ook een sterke toename was van bezoeken aan de spoedeisende hulp voor pogingen tot zelfmoord en zelfmoordgedachten bij kinderen en adolescenten in diezelfde periode van sociaal isolement.

De cijfers tonen aan dat hoewel er tijdens de pandemie een vermindering van 32% was in pediatrische spoedeisende hulpbezoeken om gezondheidsgerelateerde redenen, er nog steeds een toename van 22% was in kinderen en adolescenten die naar spoedeisende hulpafdelingen gingen voor zelfmoordpogingen, en een toename van 8% in bezoeken voor zelfmoordideeën.

OOK INTERESSANT
Overschakelen van sigaretten roken naar vapen ook dodelijk

Angst voor COVID-19-infectie en andere factoren hielden mensen weg van spoedeisende hulpafdelingen voor de meeste gezondheidsproblemen tijdens de pandemie. Maar in diezelfde periode namen de bewezen risicofactoren voor psychische aandoeningen voor kinderen en adolescenten dramatisch toe.

De schermtijd van kinderen steeg sterk tijdens de pandemie toen het fysieke activiteitsniveau afnam. Veel gezinnen waren in rep en roer omdat banen verloren gingen, het huiselijk geweld toenam en de geestelijke gezondheid van ouders verslechterde.