Stijgende trend tabaksgebruik onder jongeren verontrustend

In het kader van Wereld anti-Tabak Dag heeft het ministerie van Volksgezondheid in samenwerking met PAHO/WHO resultaten gepresenteerd die zijn voortgevloeid uit de twee landelijk gehouden studies over het tabaksgebruik onder de jeugd. De gepresenteerde resultaten variërend in de leeftijd 13 tot en met 17 jaar. Uit onderzoek blijkt een stijgende trend te zijn dat zeker verontrustend is.

Het meest alarmerende resultaat is de toegankelijkheid voor jongeren in de tabaksindustrie, die niet schroomt dat er gerookt en andere manieren tabak wordt gebruikt, me name de elektronische sigaret, shisha oftewel de hookahpijp. Volgens Maureen Wijngaarde-van Dijk, directeur Volksgezondheid, moeten gemeenschap en ministeries, meer samen doen om een verandering te krijgen.

Er is daarom een werkgroep geïnstalleerd. In deze werkgroep zijn opgenomen, vertegenwoordigers van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, Sociale Zaken, Sport en Jeugdzaken en ook van het ministerie van Volksgezondheid. Deze commissie heeft als doel dat in korte tijd een actieplan voor de komende twee jaar te maken.(GFC)