fbpx

Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/gfcnieu1/public_html/wp-content/themes/mts_newsonline/functions.php on line 175

Stichting vraagt president Bouterse om herschrijving geschiedenis

De Stichting Matzeliger Instituut heeft een verzoek ingediend bij president Desiré Bouterse om de Afro-Surinaamse geschiedenis te herschrijven. Er is daarbij een document overhandigd aan het staatshoofd, waarin de achterliggende gedachte voor het herschrijven van de nationale geschiedenis aan de orde komt.

Iwan Wijngaarde secretaris van de stichting zegt dat het initiatief wordt ondersteund door Feydrasi fu Afrikan Srananman (Federatie van Afro-Surinamers). Ook geniet de stichting ondersteuning van Stichting 1 juli Keti Koti. Het is van belang dat wij dingen gaan leren vanuit onze optiek; Daarom is het noodzakelijk dat onze deskundigen zich gaan verdiepen in de materie.

De markering van 1 juli 1863 als de datum van de afschaffing van de slavernij klopt volgens de leiders van de stichting niet. Dit standpunt wordt onderbouwd door verwijzing naar de periode van staatstoezicht (1 juli 1863 – 1 juli 1873) dat wordt gezien als een periode waarbij er nogal ernstige beperkingen werden gelegd, in de vorm van koloniale regels op het bestaan van de tot slaaf gemaakte personen.

OOK INTERESSANT
Paniek aan boord: man maakt deur vliegtuig open tijdens vlucht (VIDEO)

Jan Haakmaat voorzitter van de stichting zegt dat er een commissie in het leven zal moeten worden geroepen. Deze commissie zal alle belanghebbende groepen moeten consulteren om de juiste informatie te verzamelen en vast te leggen. Het verzoek hiertoe is ook bij de president gedeponeerd.(GFC)