Stichting Lobi biedt met financiering van de Pan-American Health Organization/World Health Organizations (PAHO/WHO) en Global Affiars Canada, gratis diensten aan jongeren uit Latour en Pontbuiten in de leeftijd van 16 tot 25 jaar.
Deze activiteiten zijn onderdeel van het project Engaging Youth/Adolescents in Sexual Reproductive Health. Ieder individu heeft recht op veilige en succesvolle overgang van adolescentie tot volwassenheid.
Gemeenschappen kunnen helpen deze rechten in te vullen indien de juiste investeringen worden gepleegd en de ruimte wordt geboden aan jongeren. Dit zodat zij geleidelijk hun kennis, vaardigheden, sociale en economische middelen en de veerkracht die nodig is voor een gezonde, productieve en vervullend leven kunnen realiseren. Dit staat in het rapport “Every Woman, Every Child, Global Strategy for Woman and Adolescents 2017”. Jongeren uit kwetsbare gebieden lopen 20-35% meer risico op zwangerschap, dit gaf Pro Health aan in een rapportage uit 2007.
Ook data over Seksueel Overdraagbare Infecties (SOI) van de Dermatologische Dienst, toont aan dat het risico op SOI’s hoger ligt onder jongeren.
Stichting Lobi heeft daarom jongeren uit kwetsbare gebieden zoals Moengo, Latour en Pontbuiten geselecteerd, waarvan 45 reeds zijn getraind in educatie over o.a. Liefde, Relaties, Seksualiteit, Gender, Voorbehoedsmiddelen, Anticonceptie, HIV/Seksueel Overdraagbare Infecties en Seksuele Reproductieve Rechten.
In Moengo en Latour hebben jongeren de Mini-jongerenbeurs bezocht, waarvan een deel reeds gebruik heeft gemaakt van de gratis Seksueel Reproductieve Gezondheidsdiensten die worden aangeboden.
“De jongeren krijgen eerst, informatie en voeren een intakegesprek en indien het nodig is, krijgen ze de middelen en begeleiding die past bij hun specifieke situatie” vertelt Nisa Rijger, Coördinator Outreach.
Na afloop van het PAHO-project zal Stichting Lobi terugkomen met eigen initiatieven voor opvolging en voortgang.
Een deel van de jongeren die hebben deelgenomen aan de workshops zullen dan worden getraind tot CSE Peer Educator in hun buurten. Ook zullen de diensten wederom worden aangeboden, ditmaal tegen een vergoeding vanwege de afloop van het project.
Jongeren zijn over het algemeen verzekerd via de verzekeringsmaatschappijen waardoor de kosten kunnen worden gedekt uit het verzekeringspakket. Aan ouders wordt gevraagd hun medewerking te verlenen en hun kinderen toegang te geven tot de verzekeringskaart.
Op deze wijze kunnen jongeren op een bewuste en kritische wijze gebruik maken van hun rechten en werken aan het gezond blijven en het behouden van ontwikkelingskansen. Jongeren zijn vanaf vijftien jaar zelfbewuster, hebben hechte en persoonlijke vriendschappen, gaan hun eerste ‘vaste’ relaties aan en doen hun eerste intieme seksuele ervaringen op.
Uit rapportage over Ruime Seksualiteit Educatie ook wel CSE (Comprehensive Sexuality Education) van de UNFPA uit 2013 blijkt dat jongeren als tiener reeds bezig zijn met seksuele activiteiten. Het rapport geeft verder aan dat 15-17% van alle levendgeborenen onder tieners plaatsvinden.
“Jongeren worden ouder en gaan experimenteren, indien we het willen of niet, het is beter ze de juiste kennis en vaardigheden te geven en ze daarin te begeleiden dan te hopen en te doen alsof het niet gebeurt”, zegt een ouder die het zekere voor het zekere nam en haar dochter meebracht.
Met het PAHO-project wil Stichting Lobi eraan bijdragen dat jongeren op een veilige, positieve en integere manier omgaan met seksualiteit.
De mini-beurzen voor Latour en Pontbuiten en het tijdelijk aanbieden van de gratis diensten lopen door op 17, 18 en 22 november te Stibula.
Op deze dagen zullen aan alle jongeren tussen 16 en 25 jaar gratis HIV-testen en begeleiding, Condooms, Pil, Prikpil en Zwangerschapstesten worden aangeboden.
De resterende dagen en tijden te Stibula zijn:
Vrijdag 17 november 2017 | 15:00 – 18:00 uur
Zaterdag 18 november 2017 | 12:00 – 18:00 uur
Woensdag 22 november 2017 | 15:00 – 18:00 uur
(GFC)