fbpx
Stichting Kinderboekenfestival investeert in kindereducatiecentrum

GFC NIEUWS- In een nieuwsitem met als kop “Zal nog meer bos in Cultuurtuin verdwijnen?” geplaatst bij een foto van een naambord van de stichting Kinderboekenfestival, wordt gesuggereerd dat de Nationale Stichting Kinderboekenfestival Suriname (KBF) meewerkt aan het ontbossen van dit natuurgebied.

Dit bericht is volgens de stichting verontrustend en zou op basis van hoor en wederhoor meteen kunnen worden weerlegd. In 2016 is door de stichting een plan ontwikkeld om een permanent educatiecentrum voor kinderen op te richten, waar milieu- en natuureducatie, sociale en financiële educatie en cultuureducatie gecombineerd zullen worden met lezen.

Het voordeel van zo’n permanent educatiecentrum, is dat de scholen niet meer gedurende slechts één week per jaar de gelegenheid krijgen om naar een kinderboekenfestival te gaan. Scholen kunnen nu bijna het hele jaar door een educatieve dag met leesplezier in het kindereducatiecentrum ‘boeken’.

De computertekening op het naambord van Stichting Kinderboekenfestival heeft wellicht de indruk doen ontstaan, dat er een grootscheepse ontbossing zal plaatsvinden om daar educatieve activiteiten te ontplooien. Iedereen kan ervan verzekerd zijn, dat dit niet het geval zal zijn, want in het projectplan is juist een ‘sprookjesbos’ geprojecteerd met wandelpaden, waterwegen en een zo natuurlijk mogelijk ‘Buku Oso’ met daar omheen enkele hutten voor diverse activiteiten.

In het kindereducatiecentrum zal de jeugd van Suriname juist over de onschatbare waarde van onze bossen kunnen leren. De locatie zal gedurende het gehele schooljaar toegankelijk zijn, waardoor er voldoende spreiding is voor het scholenbezoek en per dag maximaal 500 kinderen in de natuur kunnen profiteren van educatieve en vormingsactiviteiten, die het kinderboekenfestival altijd al heeft aangeboden naar aanleiding van verhalen.

Alle kinderen in Suriname worden op deze manier in de gelegenheid gesteld, kennis te maken met kinderboeken, kinderboekenschrijvers, illustratoren, storytellers, mondelinge overleveringen, creatieve verwerkingsvormen bij het lezen, met educatieve lees- en woordspelen, met informatieve, historische, culturele en folkloristische verhalen.

Stichting Kinderboekenfestival werd opgericht op 13 december 2002. Vanaf 1999 tot en met 2016 zijn er jaarlijks één, twee, drie of vier kinderboekenfestivals georganiseerd in Paramaribo en in de districten. Vanaf 2017 zijn er op kleine schaal kinderboekendagen georganiseerd en educatieve activiteiten ontplooid, zoals ontwikkeling van een Energie Educatiespel en een educatieve filmserie ‘Trots op ons bos’.

In de tussentijd zijn er voorbereidingen getroffen voor het opzetten van het Kindereducatiecentrum in de Cultuurtuin in samenwerking met diverse partners. De stichting hoopt nog dit jaar de eerste fase van het projectplan te realiseren.

Meer nieuws

Nickerie drie agronomen rijker

GFC NIEUWS- Sanchit Chandenie, Gangapersad Roshnie en Jaggessar Chandriekapersad zijn de eerste drie studenten die, zijn afgestudeerd van het programma Agronomie aan het Polytechnic College…

‘Suriname surprise op Curaçao’

GFC NIEUWS- Roberto Tjon A Meeuw, Surinaams kunstenaar en surfliefhebber op Curaçao, spat heldere kleuren verf over tientallen tegeltjes.

Nieuwe RvC bij BGVS

GFC NIEUWS- Het Bedrijf Geneesmiddelen Voorziening Suriname (BGVS) heeft een nieuwe raad van commissarissen (RvC).

“Suriname staat er als land”

GFC NIEUWS- “Sommigen zeggen dat ons land 45 jaar heeft verkwist. Anderen spreken van verloren dromen. Ik zie dat anders. Ik zie een land dat…

5 nieuwe coronagevallen genoteerd

GFC NIEUWS- 5 personen zijn besmet geraakt met het coronavirus. Deze gevallen deden zich voor in Paramaribo (2), Wanica (2) en Para (1)

Lijk 19-jarige visser aangespoeld

GFC NIEUWS- Het ontzielde lichaam van de ongeveer 19-jarige visser Ulrick France is in de vroege ochtend van 23 november nabij de steiger aan de…

“Ook wij gaan weer naar school!”

GFC NIEUWS- Samen met alle scholen is ook de stimulatiegroep voor dove- en slechthorende kinderen van start gegaan met het nieuwe schooljaar.

Geslaagde Independence Day Run 2020

GFC NIEUWS- Nadat al vroeg in het jaar duidelijk werd dat de Srefidensi Marathon dit jaar geen voortgang zou vinden heeft een aantal hardlopers het…