fbpx

Sterkere Samenwerking Suriname-Barbados noodzakelijk

Suriname en Barbados zijn ervan overtuigd dat het versterken van de bilaterale relatie wederzijdse voordelen zal opleveren. “Suriname heeft een fantastisch fundament voor toerisme. Niet alleen eco-, maar ook erfgoed- en cultureel toerisme. Barbados heeft een bijzondere geschiedenis, door in staat te zijn geweest om toerisme te maken tot de drijfveer van haar economie voor meer dan zestig jaar. Wij hebben dus ruime ervaring in het managen van het product toerisme”, aldus premier Mia Mottley van Barbados.

In een exclusief interview met het NII somt Mottley ook andere gebieden op waarbij beide landen elkaar kunnen ondersteunen ten einde verdere ontwikkeling tot stand te brengen. Zij zegt dat Suriname voldoende capaciteiten en ruime ervaring heeft op het gebied van agrarische sector en mijnbouw, “verre van wat wij ons zouden kunnen indenken. Alleen de Afobakka Stuwdam is bijkans viermaal zo groot als Barbados”, aldus de bewindsvrouw.

Mottley haalde aan dat het belang om de samenwerking te versterken tijdens haar werkbezoek aan Suriname voldoende is gebleken. “Ik geloof dat er een passie is voor ons om het te laten werken. We komen elkaar allang tegen binnen de Caricom, zonder stilgestaan te hebben bij de wederzijdse voordelen. Er vindt reeds onderlinge handelsverkeer plaats, want wij importeren vanuit Suriname brandstof voor onze elektriciteitsopwekking. Surinaamse ondernemers importeren cement uit Barbados. Ik zag ook Shirley beschuit uit Barbados hier. Dit moeten wij verder kunnen uitbreiden”, aldus Mottley.

OOK INTERESSANT
PAHO/WHO schenkt medische apparatuur en benodigdheden aan Volksgezondheid

“Barbados heeft problemen met waterschaarste en een beperkt landschap. Suriname daartegenover heeft een bijzonder groot landoppervlakte en enorme watervoorraden. Hoe kunnen we samenwerken in het belang van beide staten?” De bewindsvrouw zegt verder dat Barbados succesvolle systemen heeft ontwikkeld op het gebied van Onderwijs. Ook op het gebied van sport zijn er mogelijkheden om samen te werken. “Suriname wilt zich verdiepen in cricket. Er is geen ander land op deze planeet dat Suriname beter zou kunnen begeleiden hierin.”

Prime minister Mia Amor Mottley kreeg uit handen van Tanya Lieuw A Sjoe, één van de trekkers van Wi! Uma fu Sranan, enkele producten die lokaal zijn geproduceerd. Wi! Uma fu Sranan, heeft op de laatste dag van het werkbezoek van Mottley aan Suriname, een tentoonstelling gehouden voor de Barbadiaanse bewindsvrouw en haar delegatie. Elk delegatielid heeft een pakket meegekregen bestaande uit onder andere cassave kerstbrood, cassave snee broden, pap, gedroogde gemalen peper en krappa-olie.(GFC)