fbpx

Sterke sociale connecties kunnen gezondheid verbeteren

GFC NIEUWSREDACTIE- Nieuw onderzoek suggereert dat de tijd doorgebracht met familie tijdens het vakantieseizoen een positief effect kan hebben gehad op de gezondheid.

De studie onderzocht de relatie tussen sociale banden met goede vrienden en familie en gezondheid en psychologisch welzijn.

De studie, uitgevoerd door een team van onderzoekers van de Universiteit van Kent, Nottingham Trent University en Coventry University, maakte gebruik van zelfgerapporteerde gegevens van meer dan 13.000 personen in 122 landen, verzameld tijdens de eerste golf van de COVID-19-pandemie.

Enquêtes beoordeelden de kracht van mensen om zich te binden met hechte sociale kringen, zoals familie en vrienden, evenals met uitgebreide groepen, zoals land, overheid en mensheid. Het pandemiegerelateerde gezondheidsgedrag van mensen en de geestelijke gezondheid en het welzijn werden ook gemeten.

De resultaten tonen aan dat alleen binding met familie, in plaats van andere groepen, gekoppeld is aan het positief omgaan met gedrag dat de gezondheid kan verbeteren; in dit geval waren dat onder meer handen wassen, een mondmasker dragen en social distancing.

OOK INTERESSANT
Nieuwe stap dichter bij transplantaties varkensorganen naar mensen

Bijvoorbeeld, 46% van de mensen met een sterke familieband waste de handen op zijn minst “veel”, vergeleken met 32% die niet sterk verbonden waren met hun familie. Bovendien meldde 54% van de mensen die geen band hadden met hun familie dat ze nooit een masker droegen.

Gebonden mensen waren enorm oververtegenwoordigd onder degenen die zich bezighielden met gezondheidsgedrag.
Ondanks dat mensen met sterke familiebanden slechts 27% van de hele steekproef uitmaakten, vormden ze 73% van degenen die zich bezighielden met sociale afstand, 35% van degenen die handen wasten en 36% van degenen die een masker “veel” of meer droegen.

De studie toonde ook aan dat het hebben van sterke banden met zowel nauwe sociale kringen als uitgebreide groepen geassocieerd is met een betere geestelijke gezondheid en welzijn.

Belangrijk is dat hoe groter het aantal groepen waarmee mensen sterke banden hadden, hoe hoger hun betrokkenheid bij gezondheidsgedrag en hoe beter hun gerapporteerde psychologische welzijn was, met minder angst en depressie.