Sterilisatieplan voor mannen in India

GFC NIEUWS- In de Indiase deelstaat Madhya Pradesh is ophef ontstaan over het plan om gezondheidsmedewerkers het target te geven dit jaar tenminste één man ervan te overtuigen zich te laten steriliseren. Als dat niet zou lukken, zouden ze hun baan verliezen.
In de deelstaat is gezinsplanning vooral een vrouwentaak. Mannen denken dat sterilisatie gelijk staat aan castratie, met verstrekkende gevolgen voor hun seksualiteit en potentie.
Het idee, dat werd geopperd door een politieke partij, is opmerkelijk omdat het land nog bittere herinneringen heeft aan een sterilisatiecampagne onder toenmalig premier Indira Gandhi in 1975. Dorpen werden toen afgesloten en mannen vrijwel bussen ingesleept voor een gedwongen castratie.
Meer dan 6 miljoen mannen werden in een jaar tijd gesteriliseerd en 2000 stierven er door verprutste operaties. Toen dat trauma weer ter sprake kwam, zag de premier van Madhya Pradesh zich gedwongen het plan in te trekken.
Overbevolking is al langer een probleem in het land. Met 1,3 miljard inwoners is India het op één na grootste land ter wereld. In zestig jaar verdrievoudigde de omvang van de bevolking.